První den ve funkci byl podle Romana Prymuly spíše zařizovací, neboť absolvoval řadu administrativních úkonů spojených s nástupem do funkce. „Vize do budoucna? To už nebude o drobnostech, ale o nastavení systému, aby nemocnice byla schopna v současném náročném ekonomickém prostředí přežít,“ je přesvědčen nový ředitel nemocnice. V nejbližších měsících se proto hodlá zaměřit především na ekonomiku.

„Příští rok dojde k určitému snížení výběru pojistného, nebo výběr zůstane na stejné úrovni jako v letošním roce, což ve výsledku povede k poklesu. My bychom potřebovali nárůst,“ tvrdí Roman Prymula. Dodává, že proto bude muset dojít k omezení některých zbytných věcí, aby nemocnice byla schopna udržet stávající finanční bilanci.

S žádnými velkými změnami ve fakultní nemocnici nový šéf nepočítá. „Nemyslím si, že by mělo docházet k nějakým zásadním změnám. Fakultní nemocnice je jedním z nejlepších zařízení v zemi a tento trend by bylo dobré udržet. Pokud se mi to v současné ekonomické situaci podaří, tak to bude velký úspěch. Bude problém udržet finanční úroveň takovou, jaká byla. Pacienti by však žádnou změnu z pohledu dostupnosti péče zaznamenat neměli,“ řekl nový ředitel.

Právě Romanu Prymulovi předal Leoš Heger funkci rád. Vždy o něm hovořil jako o nejlepším kandidátovi na post ředitele nemocnice. „Znám pana profesora Prymulu jako epidemiologa a člověka, který je znám po celém světě i v našich nejvyšších kruzích. Myslím si, že je perfektní manažer, který by nemocnici přebral a posunul její vývoj dopředu,“ tvrdil Leoš Heger v době, kdy se Roman Prymula přihlásil do výběrového řízení na obsazení postu ředitele hradecké nemocnice.

Roman Prymula je světově uznávaný epidemiolog a zároveň zastává funkci předsedy České vakcinologické společnosti, které by se nechtěl vzdát. „Chci se této práci věnovat i nadále. Je mým koníčkem,“ tvrdí.