Hotel je součástí městského útulku. „Zařízení patří k nejmodernějším v Česku," upozorňuje mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

„Pokoje" pro psí návštěvníky jsou situovány v samostatném pravém křídle areálu, jsou odděleny od útulku.

O psy se stará od rána do večera šest ošetřovatelů. Celkem je možné zde ubytovat devětadvacet psů. Každý pes má k dispozici vnitřní zděný kotec o rozměrech 1,5 m x 1,6m, ze kterého může procházet do venkovní kryté pletivové části velké 1,5 x 2,2 m.

„Velké množství času psi tráví ve travnatém výběhu, ve kterém je ošetřovatelé venčí třikrát denně," popisuje Lenka Lacinová, vedoucí útulku. „Aporty, pamlsky a odměny jsou samozřejmostí. V pracovní dny je psům dopřána lesní vycházka. Při té roztají a zajásají i největší netykavky," doplňuje.

V loňském roce využilo možnosti umístit psa do hotelu devadesát majitelů. Což je stejné číslo jako v roce 2011. Nejčastěji lidé potřebují pohlídat výmarské ohaře, americké staffordšírské teriéry, labradory a bígly.

„Těší nás, že tu máme již pravidelné psí zákazníky, kteří nás vítají, když se k nám zase po roce vrací. Nejčastějšími důvody, proč se na nás lidé obracejí, jsou dovolené, promoce a svatby," vypočítává Lenka Lacinová.

Podmínkou přijetí je platné očkování (vzteklina, psinka, parvoviroza, leptospiroza, infekční hepatitida), veterinární prohlídka ne starší tří dnů. Je doporučeno naočkovat psa proti infekčnímu kašli.