„Nechceme to tady! Nevidíme důvod, proč mít za humny další zdroj případného znečištění. V Cerekvici existovala spalovna průmyslových odpadů, o které se také tvrdilo, že je naprosto nezávadná, a pak se s hrůzou zjistilo, že toho produkuje tolik, co neprodukuje nějaká chemička. Od té doby je tady k podobným projektům určitá nedůvěra,“ uvedl jeden ze signatářů petice Jiří Brzek.

Dodal, že obci ani lidem by krematorium nepříneslo nic, nebo aspoň o tom nevědí. Ani peníze, ani práci. Podle Jiřího Brzka se stavbou zvířecího krematoria nesouhlasí většina obyvatel Žiželevsi. „S kým jsem se bavil, tak nebyl jediný, který by to chtěl,“ řekl.

Podle Štěpána Kadeřábka z firmy KM Sepoz, která chce zvířecí krematorium spojené s rozlučkovou síní postavit, jsou obavy obyvatel z okolí zbytečné. Zvířata budou před zpopelněním uložena v chladicím boxu a ani vlastní kremace nebude okolí zatěžovat žádným zápachem. „Schválně jsme si nechali vypracovat posudek o vlivu stavby na životní prostředí, a žádný negativní vliv tam není,“ prohlásil představitel firmy. Zařízení bude podle něho splňovat stejné standardy jako lidské krematorium.

Krematorium počítá se zpopelňování různých domácích zvířat. Kromě psů například i koček, křečků, morčat či kanárků. „Pokud vše dopadne, tak by se mohlo začít stavět na jaře příštího roku,“ sdělil Štěpán Kadeřábek.

Obec Hořiněves, pod níž Žiželeves i Želkovice patří, obdržela od investora záměr, který vyvěsila na úřadní desku a několikrát s ním obyvatele seznámila místním rozhlasem. „Pokud se staneme účastníky stavebního řízení, tak budeme trvat na dodržení všech zákonných požadavků a norem,“ řekla starostka Hořiněvsi Jana Kuthanová.

PTALI JSME SE Daniela Jeřábka z technických služeb

Uvažujete o rozšíření psího pohřebiště, které funguje u hradeckého Lesního hřbitova v Malšovicích, třeba o urnový háj?
To, že někdo hodlá stavět u Hradce psí krematorium, je pro mě nová informace. Zatím jsme o tom nediskutovali, ale pokud by krematorium vzniklo, tak bychom se tomu snažili přizpůsobit. Nemyslím si však, že by se u nás měly někde ukládat urny, spíš by se dalo uvažovat například o rozptylové loučce. Zatím opravdu netuším. Otázkou je, zda by lidem, kteří dají peníze za zpopelnění svého psa, loučka vyhovovala, nebo by spíš chtěli popel někde uložit.