„Máme slíbeno, že tady bude za rok na podzim mistrovství Evropy v závodech psích spřežení. Ještě to nemáme písemně, ale žádný jiný kandidát není, tak s tím počítáme. Evropský šampionát už tady byl v roce 2005 a bylo to nádherné,“ uvedl Michal Merhaut z Musher Clubu Metuje, který závody psích spřežení v Bělči nad Orlicí pořádá. Dodal, že slavnostní zahájení mistrovství starého kontinentu s ohňostrojem by mělo vidět třebechovické náměstí.

Víkendových závodů Hradecký mid se v okolí Tábora Jana Amose Komenského v Bělči zúčastnilo 108 musherů se svými psy, pro něž organizátoři připravili dvě trati. Jednak středně dlouhou na téměř 23 kilometrů s mushery na tréninkových kárách, a kvůli větší atraktivitě pro diváky také sprinterskou trasu o délce 5,7 kilometru. Na ní se musheři představili hlavně na koloběžkách či bicyklech.

Organizátoři z Musher Clubu Metuje pořádají v Bělči závody už několik let a nemohou si zdejší prostředí vynachválit. „Je to ideální místo. Leží blízko velkého města a navíc je tady tábod s dostatečnou kapacitou a zázemím,“ vysvětlil příčinu Michal Merhaut.