Vodní plochy v létě lákají nejen ke koupání, ale také k pytláctví. Správci a majitelé rybníků musí svá teritoria více hlídat, dopadeným záškodníkům však hrozí pouze pár stovek pokuty.

„Řekl bych, že nám tady nelegálně chytá ryby až o osmdesát procent více lidí, o prázdninách to vždy takhle stoupne,“ potvrdil Karel Dunas z Rybářství Holohlavy. Přesné škody se však zjistí až na podzim při výlovech. Kromě školáků a studentů, kteří si krátí ilegálním rybolovem prázdninový čas, se na rybníky vydávají i nezaměstnaní nebo cizinci. Úlovky pak pod cenou prodávají například restauracím.

„Většinou řádí na hlavních rybnících, malé ryby je nezajímají,“ doplnil Dunas. V létě se správci rybníků nezastaví ani v Hradci.

„Kromě normálních hlídek chodíme ještě na pravidelné obchůzky společně s policií,“ uvedl Václav Mikeš, hospodář hradeckých rybářů. Pytláci nadělají někdy více škody tím, že zničí mostek, nebo rozjezdí přístupovou cestu. „Rybníky si hlídáme, najímáme si někdy i bezpečnostní agenturu, ale více raději
prozrazovat nebudu,“ řekl Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Mezi pytláky působí i organizované skupiny, které v noci naloví do sítí obrovské množství ryb, čímž způsobí rybářům velké škody.