Lidé ve vedení města se v nich přiznávají k výdělečné činnosti, novým nemovitostem a věcem, které stály více než půl milionu, ale také k dluhům a půjčkám, jež jsou v součtu vyšší než sto tisíc.

Jak na tom byli loni politici  hradeckého magistrátu?

Primátor Zdeněk Fink si v roce 2013 kromě primátorské výplaty ve své lékařské praxi vydělal něco málo přes 250 tisíc korun, z opatovické elektrárny mu za členství v dozorčí radě na účet dorazilo 330 tisíc korun, z Královéhradecké provozní za stejnou funkci obdržel 88 tisíc korun. Odměny za členství v krajském zastupitelstvu byly v jeho případě 88 tisíc korun a podíl na zisku ze společnosti PRO-SLUCH činily 85 tisíc korun.

Investoval do koupě bytu za 400 tisíc a do podílových listů ČSOB necelý milion. Část jeho příjmů – přesně 280 tisíc šla na dobročinné účely, sedmdesát tisíc korun půjčil studentovi pro rozjezd jeho podnikání.

Náměstek primátora Martin Soukup sedí v celkem deseti různých představenstvech, dozorčích a správních radách. Nedostává ale podle svých slov vůbec nic. Jde totiž  o společnosti, v nichž má město majetkovou účast, což odměny pro zastupitele vylučuje. „Jediný příjem plyne z mého postu náměstka," upřesnil Soukup, který rovněž přispívá na různé organizace. Podporuje například festival Tylova léta, před čtyřmi lety daroval katedrále zvon Cecilka.

V prohlášení se náměstek Soukup přiznává k dluhům. Za kreditní kartu a spotřebitelský úvěr dluží něco přes dvě stě tisíc korun. Radní Jan Michálek přiznává jednak čistý příjem 430 tisíc z podnikání ale také třeba 19 korun úroků z účtu. Bývalá radní Lenka Jaklová do prohlášení napsala, že dostala polovinu domu od rodičů, jinak přiznala částku 296 tisíc za práci pro město a 84 tisíc za členství v představenstvu Aldisu.

Primátor si vydělá 68 tisíc hrubého, jeho náměstci o osm méně
Jaká je měsíční odměna za funkci primátora Hradce Králové? Loni 65 021 korun hrubého, letos ještě o něco vyšší – 68 285 korun. Přidáno dostala i čtveřice náměstků primátora: Josef Krofta, Anna Maclová, Martin Soukup a Jindřich Vedlich. Z více než padesáti sedmi tisíc korun si polepšili na 60 234 korun měsíčně. Kromě fixního platu však většina z jmenovaných dostává ještě odměny za členství ve správních a dozorčích radách či v představenstvech různých firem. Někteří z nich mají navíc vlastní podnikání nebo učí na vysokých školách.