Třebechovičtí zastupitelé ve středu na svém mimořádném zasedání odsouhlasili podání takzvaného rozkladu proti rozhodnutí Ministerstva kultury. To v polovině února rozhodlo o tom, že třebechovický Hajnišův mlýn má být kulturní památkou. Tento verdikt má mimo jiné mlýn uchránit před plánovanou demolicí.

S tím, že mlýn je cenným kulturním dědictvím, nesouhlasilo na zasedání 16 z 21 třebechovických zastupitelů. Zastupitelstvo tak potvrdilo jednotné stanovisko rady města.

„Byl vypracován rozklad, který zastupitelstvo města schválilo na svém mimořádném zasedání ve středu, 1. března 2017. Rozklad byl bezprostředně poté odeslán na Ministerstvo kultury," stojí v prohlášení na internetových stránkách třebechovické radnice. Věc se tak dostane na stůl ministra kultury Daniela Hermana.

Kdy přesně však Hajnišův mlýn uslyší konečný verdikt ohledně další budoucnosti jasné není.

„Správní lhůty jsou, ale jelikož my namítáme, že nebyly vypracovány postačující posudky, tak je možné, že pan ministr si je vyžádá. A jejich zpracování lhůtu následně prodlouží," myslí si starosta Třebechovice Jiří Němec.

Vedení města se nelíbí současné rozhodnutí Ministerstva kultury z hned několika důvodů.

V první řadě dle mínění radnice si Hajnišův mlýn status kulturní památky nezaslouží. A to i proto, že takto se vyjádřilo několik institucí, mezi kterými byl například Památkový ústav v Josefově.

Podle současného vedení Třebechovic by rekonstrukce mlýnu přišla na desítky milionů korun a následná údržba by si vyžádala nemalé finanční náklady. V neposlední řadě v současnosti mlýn blokuje i plány s rozšířením parkoviště.

Ministerstvo dalo za pravdu zastáncům

Zastánci Hajnišova mlýna, kteří v současné chvíli slaví „malé" vítězství, naopak argumentují, že je skutečně cennou památkou hodnou záchrany, která by mohla mít široké společenské využití. Ostatně v tomto směru jim i ministerští úředníci dali ve svém rozhodnutí za pravdu.

„Závěrem podotýkáme, že takzvaný Hajnišův mlýn lze v budoucnu pod odborným dohledem státní památkové péče úspěšně rehabilitovat a rekonstruovat na základě archivních fotografií a materiálů, případně formálních analogií doložených ze slohově obdobných objektů.," stojí v rozhodnutí Ministerstva kultury, podle kterého je mlýn unikátní kulturní památkou regionálního významu.