Postav dům, zasaď strom a zploď syna. Staré rčení pozbývá v posledních letech na aktuálnosti. Jen málo rodin si totiž může z finančních důvodů dovolit první dvě podmínky úsloví.

Nemusejí však klesat na mysli. Hradecká radnice právě mladým rodinám, které nemají finance na vlastní bydlení podává v současnosti pomocnou ruku v podobě devětačtyřiceti malometrážních volných bytových jednotek. A to v režimu takzvaného startovacího bydlení.

Třináct bytů má dispozici 1+kk, šestatřicet 2+kk. Žádosti začne magistrát přijímat v termínu od 15. do 30. listopadu 2016. Losování, které se uskuteční 16. prosince letošního roku v devět hodin ve velkém sále Adalbertina, by mělo určit budoucí nájemce bytů na dobu maximálně tří let, a to bez možnosti prodloužení. Na začátku týdne o tom jednomyslně rozhodli městští radní.

Byty, které bude v režimu startovacího bydlení město mladým nabízet, se nacházejí v ulicích Ve Stromovce a Svatojánská. Jde o byty, které byly předchozími nájemníky postupně uvolňovány, přičemž se bývalí nájemci v novém výběrovém řízení o startovací byty už ucházet nemohou.

Zvýhodněné nájemné činí 45,30 korun za metr čtverečný za měsíc a byt je poskytnutý na dobu určitou, která je stanovena na tři roky. Žadatelem o startovací byt může být i mimohradecký občan, který k datu podání žádosti do výběrového řízení nedosáhl 32 let, nemá na území města ani byt, ani jinou nemovitost určenou k bydlení, a nesmí být dlužníkem města nebo městských společností.

Příjem žadatele musí před konáním výběrového řízení dosáhnout hrubého příjmu 16 500 korun. Do tohoto příjmu se nezapočítávají sociální dávky a podpory všech typů. Zájemce smí žádat pouze o jeden byt.

„V případě, že úřad zjistí, že žadatel uvedl nepravdivá tvrzení, nebude s ním nájemní smlouva uzavřena. Bližší informace a detailněji vymezené podmínky pro zájemce budou zveřejněny v následujících dnech na úřední desce magistrátu," uvedla tisková mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková s tím, že podepsání smluv a nastěhování uchazečů, kteří vyhověli podmínkám a budou vylosováni, by se mělo uskutečnit v lednu příštího roku.

„Město chce touto cestou nabídnout mladým lidem, byť na omezenou dobu, výhodnější podmínky pro život v Hradci Králové, a pomoci jim tak na začátku jejich pracovní kariéry a životní etapy. Byli bychom rádi, kdyby našli své zaměstnavatele i domov v Hradci Králové natrvalo. I tentokrát město počítá s přetlakem poptávky, veřejné losování je v tomto případě nejspravedlivějším řešením," říká Romana Lišková, náměstkyně primátora zodpovědná za oblast majetku města.