Téměř 600 milionů korun hodlá příští rok prostavět hradecká radnice. Vyplývá to z prvního „nástřelu“ městského rozpočtu. V úterý dokument odkývali radní, do konce roku však ještě dozná poměrně značných změn.

Jedno je však jisté, příští rok bude v Hradci ve znamení menších investic. Zahájení stavby za stamiliony, jako bylo například koupaliště či autobusové nádraží, byste na seznamu hledali marně. „Poměrně slušné částky by měly jít na přípravu velkých staveb, které přijdou na řadu v budoucnosti, jako je třeba rekonstrukce Benešovy třídy a Velkého náměstí, nebo přestavba továrny Vertex na městskou knihovnu,“ uvedl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda.

Mezi největší investice bude patřit doplatek za stavbu koupaliště ve výši 65 milionů korun, půjčka 32 milionů společnosti VAK na kanalizaci v Ruseku a doplnění technologií v sídle filharmonie za 22,5 milionu korun.

„V celkové částce jsou zahrnuty také investiční akce za 236 milionů korun, které se do rozpočtu 2010 přesouvají z letošního roku, jako třeba úpravy hřbitova v Kuklenách za 44 milionů. V běžných výdajích počítáme s částkou téměř 1,8 miliardy,“ řekl vedoucí ekonomického odboru radnice Jindřich Frydrych.

Otázkou však je, jak dopadne hospodaření Hradce letos. Zatím se město drží v přebytku. Na konci června byl ve výši 27,5 milionu korun. To se však ještě může změnit. „Zatím má Hradec příjmy 1,11 miliardy, takže plán plníme na 46 procent. Výdaje dosáhly 1,1 miliardy, tedy 34 procent. V běžných výdajích evidujeme 842 milionů, asi 45 procent, prostavělo se zatím 244 milionů, což je 18 procent. Ale tak to bývá každý rok,“ řekl Jindřich Frydrych.

Větší starosti mu dělají daňové příjmy. „Kvůli krizi očekáváme pokles o sto milionů oproti plánu. Radní proto doporučili upřesnění rozpočtu v oblasti prodejů majetku a nájemného a zapojení finanční rezervy. Žádné investiční akce se zatím neruší,“ dodal ekonom radnice.