Topolánkovy reformy ovlivnily také příspěvky zaměstnavatelům na zaměstnávání postižených osob. Tato skupina lidí je však z pohledu nezaměstnanosti už tak nejvíc rizikovou.
„Největší změnou je pro nás snížení veškerých příspěvků. U nás zaměstnáváme sedm hendikepovaných občanů v řádném pracovním poměru, tři máme z úřadu práce. Složitější je to od Nového roku v tom, udržet tyto lidi ve firmě. Příspěvky se snížily řádově až o 20 a 30 procent, což už v ročním rozpočtu hraje výraznou roli. Pravda je, že příspěvky mohly být zneužívané, ale to opatření se dotklo všech, tedy i těch, kteří skutečně hendikepované zaměstnávají,“ řekl nám Luděk Panenka, ředitel společnosti Dosio, která zajišťuje hendikepovaným pohyb po městě.
Vítězslav Elišák, jednatel společnosti Propagační podnik, která je největší firmou v regionu zaměstnávající hendikepované, přiznává, že snížení přípěvků se na chodu firmy projeví.
„Problém to je, dotace nám klesnou o padesát procent, což se promítne do ekonomiky firmy, ale zatím nepřemýšlím o propouštění. Touto cestou by se to nejvíc projevilo u těžce postižených, jejichž produktivita je pochopitelně nejnižší. Rozhodně ty lidi nehodláme pouštět. Budeme přemýšlet, co dál, odmítáme je propustit,“ uvedl Vítězslav Elišák. Doplnil, že firma zaměstnává bezmála šest desítek osob, které shání jedině přes úřad práce.
„Spolupracujeme také s Centrem pro zdravotně postižené Královéhradeckého kraje,“ tvrdí Vítězslav Elišák. Podle vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřadu práce v Hradci Králové Márie Paclíkové patří zdravotně znevýhodnění nebo částečně invalidní z pohledu zaměstnanosti k nejvíce ohroženým skupinám.
„Nejhorší je kombinace zdravotního stavu, věku nad padesát let a základního vzdělání. Takoví lidé hledají práci hodně těžko,“ vysvětlila Mária Paclíková.
Na Hradecku je podle ní málo míst pro zdravotně postižené, což souvisí s nedostatkem chráněných dílen. Koncem února bylo v evidenci hradeckého úřadu práce 805 zdravotně postižených. Ve stejném období loňského roku to bylo 967 lidí, ovšem víc bylo i nezaměstnaných.