Pondělí, půl deváté ráno a opět velký debakl. Tak by se dala popsat situace na hradeckém registru vozidel, kde byli nešťastní jak žadatelé, tak i úředníci. Systém opět kolaboval, navíc ministerstvo dopravy bylo k volání svých podřízených v krajském městě až do jedenácti hodin dopoledne hluché.

„Ministerstvo dopravy rozeslalo první informace týkající se výpadku až o půl jedenácté," potvrdila Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu.

Problém tentokrát nastal u ověřování s registrem osob, což je však nezbytný první krok v podstatě ve všech úkonech. Úředníci tedy nemohli vyhovět klientům, kteří přišli, aby si údaje změnili nebo přihlásili auto. Možné bylo pouze vozidlo odhlásit.

A na čí straně byla chyba tentokrát? Nikdo neví, ministerstvo dopravy hází vinu na policii, prý od ní dostávají chybná data, ta se samozřejmě obvinění brání. Nakonec vychází informace, že jde o komunikační problém mezi ministerstvy dopravy a vnitra. Úředníci tak ani nevěděli, co sdělovat neuspokojeným klientům.

„Dostala se k nám pouze zpráva, že na odstranění závad se pracuje a o zprovoznění budeme včas informováni," řekla Pavla Černá, vedoucí odboru dopravy hradeckého magistrátu, s tím, že se úředníci snaží s čekajícími klienty, kteří od rána mačkají v rukou lístky s pořadím, domluvit na náhradních řešeních.

Občanům už začíná nekončící a nepříjemná story pomalu lézt na nervy. Svědčí o tom první případy stížností a žádostí směrem k ministerstvu o odškodnění. Lidé chtějí hradit ušlý zisk, zálohu na dovolenou nebo pohonné hmoty.

„V Hradci Králové jsme zatím stížnost podobného charakteru nezaznamenali," uvedla mluvčí Magdaléna Vlčková.

Kauza registr ve faktech

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července 2012.
- Přibližně po hodině provozu systém spadl a od té doby se ho už nepovedlo plnohodnotně zprovoznit.
- Včera úředníci tvrdili, že lze pouze automobil odhlásit, jinak nejde nic, na vině je údajně problém s databází hledaných aut.
- Nikdo nechce přiznat odpovědnost, vinu si přehazuje ministerstvo s policejním prezidiem.
- V pondělí nefungují ani tísňové linky směrem k ministerstvu a nikdo nereaguje na maily úředníků.
- Ministerstvo se ozývá až kolem jedenácté hodiny dopolední.
- Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS – Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení.
- Kvůli nefunkčnímu systému se na ministerstvo přihlásily desítky lidí s žádostí o odškodnění.