Královéhradecký kraj upustil od proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví. „Dočasná sociální služba“, jak rozdávání peněz samo vedení kraje označilo, stála všechny lidi v regionu přes jednašedesát milionů korun. Nedostalo se jí každému: pouze pacientům zdravotnických zařízení zřizovaných krajem. A to jsou vlastně jen ambulantní oddělení a lůžkové části okresních nemocnic.

Ostatní pacienti, kteří navštěvují lékaře v místě svého bydliště, jakož i pacienti hradecké nemocnice, neměli na nějaký „dar kraje“ nárok. „Byla to předvolební kulišárna sociálních demokratů,“ hodnotí situaci Jan Havlíček z Hradce Králové. „Slíbili zrušení poplatků. Lidem se to líbilo, a volili je. Nakonec nezrušili nic, jen omezenému okruhu lidí rozdávali peníze z krajské kasy,“ sděluje dále svůj názor.

„Kraj sázel na to, že český parlament v dohledné době zruší celý systém vybírání regulačních poplatků ve zdravotnictví. Ovšem situace se vyvinula trochu jinak, než levice předpokládala,“ uvedl Jiří Vambera, zastupitel Královéhradeckého kraje za ODS a člen stínové rady KHK.

Zrušení „finančních darů“ však vedení kraje nedává do souvislosti se svým Pyrrhovým vítězstvím v parlamentních volbách. „Kraj tak reaguje především na výhrady Evropské komise, podle níž může být dosavadní systém proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené podpory,“ sdělil oficiální důvod mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Podle právních expertů i ministerstva vnitra bylo proplácení poplatků protiprávní. „Určitě se to teď nebude některým lidem líbit. Mně bylo jedno, že to je protiprávní, jel v tom kraj, ne pacienti. Ale bylo to nespravedlivé, to jistě,“ uznala Jitka Tichá, která „dar“ kraje několikrát přijala.

„Zajímalo by mne, jestli někdo podá trestní oznámení na ty, kdož rozhodli protiprávně rozdat desítky milionů korun, jinak tolik potřebných pro naše nemocnice či na platy nedoceněných zdravotníků,“ připomíná krajský zastupitel Vambera nedávnou kauzu špatného hospodaření bývalého vedení krajského úřadu při nákupu nábytku do kanceláří v Novém Pivovaru.

Proplácení poplatků již zrušil jako první od 2. června Pardubický kraj. Od 15. června je nebude proplácet Karlovarský kraj. Ještě v červnu chce proplácení poplatků zrušit Moravskoslezský kraj. Od července je zřejmě nebudou proplácet Liberecký a Zlínský kraj.

Nyní se už všude platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za ošetření na pohotovosti.