Oprava dvou kiosků na Pražském mostě nebude ani letos dokončena. Na problém zadělala dřevomorka, která napadla dřevěné konstrukce střech. Magistrát proto jednal s dodavatelem o pracích navíc. Zádrhel ale nastal kvůli ceně. „Cena některých komponent překračovala obvyklou cenu, proto jsme s dodavatelem ukončili smlouvu,“ vysvětlil náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich.

Město uhradí dosud vykonané práce a na zbytek rekonstrukce, která bude rozšířena o opravy střechy a interiérů, vypíše nové výběrové řízení. Kiosky tak čeká už čtvrtá soutěž. Původní rozsah prací se týkal pouze rekonstrukce obvodových stěn, omítek, dveří, oken a plechování v hodnotě 1,9 milionu korun.

Snad příští rok

Kiosky jsou zakonzervované, aby přečkaly zimu. Rekonstrukce se snad dokončí v příštím roce. Hotovo přitom mělo být už v říjnu letošního roku. Navýšení rozsahu potřebných prací a nová soutěž ale posune termín dokončení oprav opět o několik měsíců. „Záleží na tom, kdy se uskuteční stavebně historický průzkum, rekonstrukci musí také znovu posoudit projektant,“ upřesnil Vedlich. Zohlednit se musí i požadavky památkářů.

O kolik peněz se opravy kiosků prodraží, zatím dle Vedlicha není jasné. „Konečnou cenu určí až výběrové řízení na nového dodavatele,“ upřesnil náměstek. Kromě oprav střech a interiérů bude třeba navrhnout i nové uspořádání vstupního otvoru u jednoho z kiosků.

Skoro se zdá, jako by kiosky byly prokleté. Za sebou mají již tři soutěže a rekonstrukce stále není u konce. Do prvního výběrového řízení se nikdo nepřihlásil, v druhé soutěži uspěla firma, která rekonstrukci nedotáhla do konce. Proti této firmě je vedena exekuce, do které se město přihlásilo.

Spolupráci s třetím dodavatelem oprav musela ukončit sama radnice, čtvrté výběrové řízení teprve bude vypsáno.

Michaela Horynová