„Chtěli jsme všechny děti ve východních Čechách přimět k tomu, aby pomohly  přírodě v rámci svých možností. Sbírání plastových lahví, které už člověk nepotřebuje a které se dají recyklovat, nám přišlo jako ideální řešení," vysvětlil organizátor Vladislav Slezák.

Soutěž trvala měsíc a zúčastnily se jí děti z desítek škol, které dohromady nasbíraly desetitisíce lahví. Všechny se ale nakonec musely sklonit před výkonem dětí z Lovčic, které shromáždily 4200 nádob. „Dětem pomáhali rodiny, známí a nakonec sbíraly láhve celé Lovčice," přiblížila vítěznou strategii starostka Petra Petrovická.

Odměnou za měsíční dřinu bylo včerejší dopoledne, kdy proběhl zápis do České knihy rekordů, kterou spravuje agentura Dobrý den. Děti z poražených škol, například 
z Převýšova nebo Chlumce nad Cidlinou, navíc nasbírané láhve nevyhodily, ale kolegům z Lovčic je darovaly. Dohromady jich tedy bylo necelých osm a půl tisíce.

Z nich v Lovčicích stvořili kouzelnickou hůlku. „Měří sto šestnáct metrů a na šířku má necelý metr. Hůlka mohla být delší, ale byli jsme limitování rozměrem hřiště. Je to první pokus, takže je to ustanovující rekord, který se mohou ostatní pokusit překonat," řekl Martin Jonáš, který celý pokus měřil. Lovčický rekord se tak například zařadí mezi pyramidu z dvou a půl milionů víček nebo duhy z dvaceti pěti tisíc lahví.

Soutěž uzavřel vystoupením kouzelník Pavel Kožíšek. Děti se na jeho show  bavily a zasmáli se i starší obyvatelé Lovčic, když byla jejich starostka náhodou pozvána na jeviště, kde krátce iluzionistovi asistovala. Děti navíc čekalo milé překvapení, když dostaly vlastní kouzelnickou sadu.

Šimon Barnat