Není divu.

Vždyť je to kniha, která je vysoká dva metry a dlouhá celých sedmdesát. Jmenuje se Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí a napsala ji Lucie Seifertová.

Obří leporelo má i menšího sourozence, ale ani on není zrovna drobeček. Když ho rozložíte, ukáže se vám devět metrů dlouhý příběh českých dějin.

„Líbí se mi, že je knížka určená nejen pro ty, kteří nedávali ve škole pozor a dozvědí se v ní hodně překvapivého, ale i pro šprty, které hodně pobaví," vykládá Hana Jarošová, místostarostka Nechanic na Královéhradecku.

Právě ve dvoutisícovém městečku se kniha předvedla v posledních týdnech na výstavě v kulturním domě. Byla to další z jejích zastávek na pouti trvající už osm let. Poprvé bylo unikátní leporelo vystaveno v roce 2004 v Národním muzeu v Praze. „Jsme rádi, že došlo až do Nechanic," netají své potěšení místostarostka města Jarošová.

„Nechybí v ní fakta, informace, chronologické tabulky ke všem obdobím i zábavné textíky. Kreslené postavičky vám umožní hledět na minulost a naše předky s humorem, nadsázkou a ironií," vysvětluje Hana Jarošová.

Kniha byl přeložena i do angličtiny tato verze se předvedla v New Yorku, Washingtonu, Moskvě či Frankfurtu.