Změny v legislativě, financování škol, stipendia nebo regulace rozvoje dalších nepotřebných oborů. Takové léky by mohly platit na nezájem mladých o studium technických, stavebních a chemických oborů. Mladí je studovat nechtějí, přestože zaměstnavatelé se o jejich absolventy perou. Řešení hledali odborníci, kteří na toto téma v úterýjednali u kulatého stolu v hradecké SOŠ a SOU v Hradební ulici.

„Bohužel, propad žáků je doslova tragický,“ tvrdí ředitel hostitelské školy Pavel Jankovský. Nezájem dětí o studium technických oborů vede k tomu, že školy už některé obory nebudou vyučovat. „Obory slévač a modelář letos nabízíme naposledy, protože nám je ministerstvo pro nezájem vyškrtne z rejstříku škol,“ uvedl konkrétní příklad Jankovský.

Dodal, že poptávka po některých technických oborech je přitom mezi zaměstnavateli značná. „V maturitní třídě mechaniků seřizovačů je z 28 žáků osm rozebráno podniky, u kterých praktikují. Zbytek půjde na vysoké školy technického směru a podniky je žádají,“ dodal.

Problém současných potíží s nedostatkem zájmu o technické obory Pavel Jankovský vidí v tom, že na gymnázia a střední školy ekonomického zaměření se dostanou prakticky všichni zájemci.

Hlad zaměstnavatelů po absolventech technických či stavebních oborů je přitom značný. Firmy si je rozeberou hned ve školách, nebo je získají přes agentury. „Úřad práce velkou část poptávky ani neregistruje, protože firmy vědí, že kvalifikované technické profese jim nejsme schopni nabídnout. Přestože existuje povinnost hlásit volná místa, tak možná až dvě třetiny míst speciálně v těchto oborech se na úřad práce vůbec nedostanou,“ prohlásil ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák.

Zoufalí jsou zaměstnavatelé. „Pokud bude tento vývoj pokračovat, tak do deseti patnácti let si nebude mít kdo stoupnout k soustruhu,“ tvrdí ředitel ATAS elektromotory Náchod Otto Daněk.

Svaz průmyslu a dopravy ČR, který kulatý stůl zorganizoval, hodlá podněty prosadit do legislativy.