Vrátila jsem se totiž ke staré dobré remosce. Moji rodiče ji měli na chatě a když v ní máma upekla kuře, bylo krásně šťavnaté a křupavé. Svatebním darem jsem ji dostala i já, ale asi před pěti lety se porouchala, a tak jsem ji vyhodila. Ale protože cena elektřiny je skutečně vysoká, rozhodla jsem se, že koupím v bazaru jinou remosku a dám jí šanci. Má dvě mísy, stojánek a ano, je hliníková, ale používám do ní pečící papír. Je neskutečné, co všechno umí. O mase nebo pečených bramborách a šunkoflecích hovořit nebudu, to každý zná. Avšak ta holka zvládne v pohodě chleba, rohlíky, uškvaří sádlo bez prskání, upeče štrůdl i bábovku. Vyzkoušela jsem v ní i řízky na sádle, a to kuřecí i vepřové a nemají chybu.

Romčina úsporná kuchařkaZdroj: DeníkNeválí se vám někde na půdě? Kdo jí dal šanci, nelituje. Dřív jsem všechno pekla v troubě, která má příkon asi dva tisíce wattů. Remoska to zvládne se čtvrtinovou spotřebou elektřiny, což je v této době velice důležité. Pokud se v ní rozhodnete péct, nepředehřívejte ji, a to ani chléb. Je to zvláštní, ale u pečiva to funguje báječně, protože ono ještě nabyde při postupném zahřívání.

A škvaření sádla rozhodně vyzkoušejte, trvá asi dvě hodiny, nikde nic neprská a promíchat ho stačí dvakrát nebo třikrát. Škvarky nemají chybu.

VŠECHNY recepty Úsporné kuchařky najdete Z D E ! ! !

V šedesátých letech minulého století stálo menší provedení 180 Kčs a větší, čtyřlitrové, 210 Kčs. Teď už se vyrábí remosky teflonové a jejich cena je kolem tří tisíc korun.

Českou remosku proslavila v Anglii Lady Milena Grenfell-Baines rozená Fleischmannová. Lady Remoska, jak se jí přezdívá, se narodila v roce 1929 a ve svých deseti letech odjela do Velké Británie dětským transportem, který vypravil z Prahy sir Nicolas Winton. Do roku 1937 žila v Proseči na Chrudimsku, kde její otec Rudolf Fleischmann patřil k iniciátorům na udělení domovského práva pro získání československého státního občanství německému spisovateli Thomasi Mannovi.

Remosku Lady Milena před dvaceti lety představila Britům a dnes se v království prodávají desítky tisíc kusů ročně. České pánve putují také na německé a švédské trhy, prodávají se i v USA, Kanadě a Austrálii.

Myslím, že si remoska vzkříšení zaslouží plnou měrou.