„Máme neoficiální zprávy, že s panem režisérem možná přijede ještě další host z MFF Karlovy Vary. Jestli to vyjde a kdo to nakonec bude, se dozvíme zřejmě až na poslední chvíli, protože přípravy festivalu jsou už nyní v plném proudu," napíná Ilona Machová z Bio Central.

Historie padesáti ročníků MFF, který se poprvé konal v roce 1946, své padesátiny však díky zvratům a dramatickým událostem 20. století slaví až o 19 let později, mapuje režisér Miroslav Janek ve spolupráci s dlouholetou programovou ředitelkou Evou Zaoralovou. Ta ve filmu rozmlouvá s pamětníky dávných ročníků. Dosud neviděné dobové archivy, perličky z neznámé minulosti, rozhovory o filmech, hostech a zákulisí představují v různých obdobích zcela jiné tváře festivalu. Zkrátka festival, jak ho dnešní filmoví fanoušci neznají.

„Karlovarský festival je nepochybně největší filmovou událostí u nás. Červené koberce a celebrity, ale i batůžkáři a davy lovců autogramů charakterizují atmosféru letního festivalu. Jak se festival vyvíjel a jak ho zachytila filmová kamera, přijede ukázat režisér Miroslav Janek," zve na Filmovou lázeň Ilona Machová z Bia Central.

Režisér Miroslav Janek
Miroslav Janek je český dokumentární režisér, kameraman a střihač. V letech 1969–1979 natočil téměř 40 krátkých filmů v Československu, od roku 1980 pracoval v USA jako střihač a kameraman. Sám tam natočil kolem deseti autorských nezávislých filmů. Od roku 1993 pracuje pro Českou televizi na hodinových dokumentárních filmech, které získaly řadu ocenění: Sedm deset Nečtiny, Zemský ráj, Člověk a jeho pán či Bitva o život. Od roku 1998 je Miroslav Janek stálým pedagogem FAMU. Mezi jeho další filmy patří Olga, Chačipe, Vierka nebo například úspěšný dokument Občan Havel.