Přestože termín povinné výměny některých řidičských průkazů koncem roku uplynul, na úřadech je po Novém roce překvapivě stále frmol. Doklady si však na Hradecku stále nevyměnily tisíce lidí.

Nyní převládá výdej hotových dokladů


Například na odboru dopravy hradeckého magistrátu se v prvních dnech roku 2011 dveře netrhnou. Lidé si však hlavně chodí pro hotové průkazy, o jejichž výměnu požádali už před koncem roku.

„U nás si řidičský průkaz nestihlo vyměnit méně než tři tisíce řidičů. Toto číslo ale každý den výrazně klesá, například v pondělí jsme odbavili zhruba 450 lidí. Ve většině případů se jedná o výdeje hotových dokladů,“ prohlásil vedoucí oddělení registru řidičů a vozidel Magistrátu města Hradec Králové Petr Černohlávek. Odhadl, že výdej hotových řidičáků nyní tvoří zhruba tři čtvrtiny činností pracovníků u přepážek. Možná i víc.

Existují však stále opozdilci, kteří si s povinnou výměnou dokladů velkou hlavu dosud nedělali. „Stále se objevují lidé, kteří přicházejí teprve podat žádost,“ doplnil Petr Černohlávek.

Podobná situace s dosud nevyměněnými řidičáky je rovněž na odboru dopravy Městského úřadu v Novém Bydžově. „Zůstalo nám asi 350 nevyměněných průkazů, ale ještě to není konečné číslo. Lidé si ještě stále chodí pro hotové řidičáky,“ řekl vedoucí odboru Miroslav Vostruha. Zájemci o výměnu řidičáku mohou na úřad podle něho chodit stále, ale čas bezplatnosti už je pryč. Za výměnu průkazu nyní zaplatí padesátikorunový poplatek.

Mimořádné zátahy? Nic takového


Policie zatím nepořádá žádné hony na řidiče, kteří případně usednou za volant s neplatným řidičákem. „V prvních dnech jsme k řidičům tolerantnější. V některých případech je možná jen domluva, ovšem neplatí to obecně. Pokud policie přistihne řidiče s neplatným řidičským průkazem například podruhé, domluvou to rozhodně neskončí,“ tvrdí mluvčí královéhradecké krajské policie Ivana Ježková.

Dodala, že policie může řidiči bez platného dokladu uložit blokovou pokutu do výše 1500 korun. „Ve správním řízení může postih činit až dva a půl tisíce korun,“ doplnila informaci.