V aktivních odkazech najdete rozšířené informace k tématu, fotogalerie, video, audia.

PROBLÉMY se zrušeným územním plánem musela na podzim řešit Vysoká nad Labem.

Rušno bylo i v Třebechovicích pod Orebem, kde se na jaře kvůli „kauze Voda“ rozpadla radniční koalice a odešel místostarosta.

*

PŮL ROKU si museli řidiči počkat na otevření zrekonstruovaného průtahu části Nechanic. Královéhradecký kraj a město se plácly přes kapsu. Náklady přesáhly sto milionů.

Pořádnou sumu peněz se podařilo získat i chlumecké radnici. Prodala ve vznikající průmyslové zóně poslední část vojenských kasáren, kterou původně rezervovala pro vznik věznice, za 27 milionů korun.

Nepříjemný propad naopak zažily Smiřice. Největší zaměstnavatel v podobě společnosti Filec Europe Centrale ukončil v březnu provoz. Vaz zlomila firmě finanční krize. O práci přišlo více než sto lidí.

*

BLOKÁDA SILNICE V NOVÉM MĚSTĚ zastavila v květnu na více než půl hodiny provoz z dálnice i na dálnici D11. Obyvatelé obce tak poprvé velmi hlasitě dali najevo, že jim každodenní průjezd tisíců kamionů není lhostejný. Další protest zopakovali na podzim a pokud se nic nezmění, chtějí se stejným způsobem ozvat opětovně i v příštím roce.

Podobně horlivě protestovaly u památníku v Chlumci nad Cidlinou stovky farmářů. Nelíbí se jim především výkupní cena mléka a podmínky jaké mají čeští zemědělci oproti svým kolegům z Evropské unie.

*

DŮM HRŮZY v Cukrovarské ulici ve Smiřicích prodalo město soukromému majiteli. Radnici už přestalo bavit vymáhat bezmála půl milionu korun na nájemném z obyvatel, kterým se do placení zrovna nechtělo.

Vlnu emocí vyvolala ve městě i ubytovna nedaleko nádraží, v níž bydleli především Romové. Lidé z okolí sepsali petici, ve které požadovali její zrušení. Nelíbilo se jim, že především děti ničí jejich majetek.

S problémy se musel letos vypořádat také Nový Bydžov. Část podzemních vod zamořila odmašťovadla, která pocházela z areálu bývalého Kovoplastu. Obyvatelé v postižené lokalitě nemohou stále využívat své studny a radnice čeká na dotace z Unie. Bez nich sanace nebude moci začít.