Když se loni v říjnu slavnostně otevíralo nové Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením v hradeckých Věkoších, jeho ředitel Jiří Morávek prohlašoval, že nám ho budou závidět široko daleko. A měl pravdu, moderní stavby za 40 milionů si totiž všimla mimo jiné porota prestižní ceny MOSTY, kterou už třináct let vyhlašuje Národní rada osob se zdravotním postižením České republiky. Sošku ve tvaru mostu za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch osob se zdravotním postižením udělila městu Hradec Králové a Královéhradeckému kraji, kteří se na vzniku centra spolupodílely. „Radost z ocenění jsem samozřejmě měl a velkou. Myslím si, že město i kraj si ho skutečně zaslouží, neboť realizace tohoto záměru byla ojedinělá v rámci celé republiky," neskrýval nadšení ředitel centra Jiří Morávek.

Město spojilo síly s krajským úřadem

Přípravy na vybudování nového a moderního centra pro postižené v krajské metropoli trvaly osm let. Záměrem bylo najít důstojné zázemí, kde by se mohli handicapovaní lidé naplno věnovat různým aktivitám, sportu, kultuře, ale také vzájemnému setkávání.

Když totiž nechala radnice před lety přestavět sportovní areál Bavlna, vzala centru chtě nechtě vlastní prostor v dřevěném domečku v ulici Fráni Šrámka a následovalo stěhování po provizorních místech. „Díky kraji se nám dostalo prostor na Hlucháku, ale ty nám příliš nevyhovovaly. Šlo především o kanceláře, nebylo tam tolik místa pro naše další činnosti jako jsou například rehabilitace. V současné sobě je to ale mnohem lepší, nový objekt vyhovuje našim potřebám a požadavkům," pochvaluje si ředitel Jiří Morávek.

Původně v objektu sídlila škola

Nový objekt ve Věkoších,  kde původně sídlila škola, dostalo centrum darem od města už v roce 2010. Další roky se ve spolupráci s hejtmanstvím sháněly peníze, pomohly i fondy EU. „Projekt vzniku nového zázemí pro činnost Centra pro integraci osob se zdravotním postižením považuji za unikátní příklad spolupráce obecní a krajské samosprávy," řekla při slavnostním předávání ceny náměstkyně primátora pro sociální oblast Anna Maclová.

Služeb centra v současnosti využívá víc jak čtyři tisíce klientů a zájem podle ředitele Morávka roste i právě díky novému zázemí ve Věkoších. „Klientům se zdejší prostředí velice líbí, reakce jsou spokojené," říká. „V současné době je centrum  místem poskytování sociálně aktivizačních služeb, místem setkávání občanů se zdravotním postižením se zdravými občany, a to v rámci vzdělávacích programů nebo nejrůznějších sportovních aktivit. Občané zde také mohou nalézt veškeré potřebné informace z oblasti sociální, finanční, z oblasti odstraňování bariér či pracovního uplatnění," vysvětlila mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Cena MOSTY se uděluje pravidelně od roku 2003 a jejím smyslem je ocenit akt, projekt či osobnost, jež významným způsobem zlepšují postavení osob se zdravotním postižením v České republice. Před deseti lety se dokonce předávala v Hradci Králové, a organizátoři naznačili, že slavnostní ceremoniál by se do města  mohl vrátit už příští rok. „Myšlenku, že příští ročník udílení cen MOSTY by se mohl konat u nás v Hradci Králové, a to opět ve spolupráci města a kraje, přijímám s radostí," potvrdila Anna Maclová.

Pro hradeckou radnici je letošní nominace historicky druhou. Kraj byl oproti za svou pomoc handicapovaným letos nominován již počtvrté a v pořadí je to jeho druhá soška.