"Nesmíme dovolit, aby nás lidé podobní útočníkům z Vítkova o náš domov připravili. Svoje domovy musíme chránit. Chránit svůj domov, neznamená utíkat nebo jen čekat, až někdo přijde se zápalnou lahví k našim dveřím,“ prohlásila včera od morového sloupu na Masarykově náměstí před dvousethlavým shromážděním nejen náchodských Romů romská aktivistka Lenka Kurová.

Romové se na náměstí zúčastnili řetězové demonstrace konané i v dalších městech republiky, aby odsoudili zbabělý čin, jehož obětí se stala romská rodina ve Vítkově na Ostravsku. Při něm byly do domu nic netušících Romů vhozeny zápalné lahve. Výsledkem byly tři popálené osoby. Dvouletá holčička je dosud v kritickém stavu v nemocnici. Mimo to Romové hromadně podepisovali petici nazvanou Dost, v níž odsuzují nejen tento čin, ale také rozmáhající se neonacismus. Součástí akce byla rovněž charitativní sbírka na těžce popálenou Natálku z Vítkova.

Romové na ochoz morového sloupu vyvěsili romskou vlajku. Po romské hymně se účastníci demonstrace pomodlili společně s farářem Markem Bártou. „Pomodleme se za tu holčičku, ať přežije a ať je mezi námi sto let,“ prohlásil před shromážděnými Romy organizátor akce Emil Baláž.

Farář Bárta, který se pomodlil společně s Romy, vyzval k trpělivosti a snášenlivosti nejen romskou, ale i majoritní populaci. „Určitě se vyvarujte toho, abyste někoho za vítkovský incident označili viníkem dříve, než to vyšetří policie. Násilí na obou stranách k ničemu nepovede,“ nabádal shromážděné Romy farář Bárta.

A proč vlastně Romové na demonstraci přišli? „To, co se děje v této republice, už přesahuje všechny meze. Poslední kapkou byl incident ve Vítkově,“ prozradil Deníku své pohnutky Jiří Bartoš z Broumova, který připouští, že v některých věcech jsou na vině i Romové, například v kriminalitě a vybydlování bytů. Ze zvědavosti se přišel na demonstraci, která se naštěstí obešla bez incidentů, podívat i Karel Novotný z Náchoda.

Podle něj si Romové za mnoho věcí mohou sami, ale událost ve Vítkově odsuzuje. „Romové využívají nečinnost a benevolenci současného systému. Ale násilné útoky určitě k ničemu nejsou. Domnívám se, že Romové kvůli svým odlišnostem mohou být pro majoritu přítěží. Měl by se už konečně najít klíč k řešení dřív než bude pozdě,“ tvrdí Novotný. Rodinu popálené Natálky z Vítkova zná osobně Ludvík Samko z Náchoda.

„Je to hrozný čin. Od roku 1990 bylo neonacistickými organizacemi v České republice zavražděno 28 Romů. Za tu dobu vláda nic pro bezpečnost národnostních menšin neudělala. Chtěl bych pochválit státní i městkou policii v Náchodě, že navštěvují romské rodiny a že o naši bezpečnost dbají,“ nechal se slyšet občan města Ludvík Samko.

Někam daleko by Romy odstěhovala Jiřina Kalousková z Náchoda. „Jestli chtějí jít, ať je jim to dovoleno. Myslím, že Romové parazitují na tomto státě, který jim to umožňuje,“ soudí Kalousková.

O demonstracích romů v Pardubicích čtěte: Romové demonstrovali bez zájmu okolí