Dvě zbrusu nová hřiště začala ve městě ve druhé půlce roku sloužit dětem. První se otevřelo začátkem léta v Podzámčí na Moravském Předměstí, druhé nedávno v Roudničce. V Ruseku mohou lidé už několik dní trénovat na venkovním posilovacím stroji.  Přestože následující měsíce utlumí stavební práce na hřištích, plánuje město s Technickými službami Hradec Králové už přípravy dalších projektů.

Sportovní areál v Roudničce je bohatší o dětské hřiště, které zde nákladem zhruba dvou milionů korun vyrostlo za necelé dva měsíce. Hřiště je určeno jak nejmenším dětem, tak i dospívající mládeži. Nejmladší děti mají k dispozici například multifunkční sestavu, pružinové houpačky, houpačku v podobě hnízda, starším slouží lezecká pyramida a multifunkční herní prvek se skluzavkou. Technické služby vybudovaly hřiště, jež sídlí na konce ulice k Polabinám, na základě požadavku zdejší komise místní samosprávy. Kdysi tu totiž herní místo pro děti bývalo, znehodnotil ho však čas. „Museli jsme odstranit bagrem staré pařezy a vyrovnat terénní nerovnosti, aby vůbec mohla být na zem položena nová dopadová plocha pro větší bezpečí dětí. Dětské hřiště má, stejně jako jiná, i svůj provozní řád a je v souladu s předpisy," vysvětluje Vlastimil Ondráček z Technických služeb Hradce Králové.

Zkraje léta mohly první děti zavítat i na nové hřiště do Svatojánské ulice v Podzámčí, jehož výstavba město vyšla rovněž zhruba na dva miliony korun. V této lokalitě vzniklo v poslední době poměrně dost nových bytů a další vznikají. Vybudování dětského hřiště v této lokalitě bylo proto žádoucí. Mladší děti zde mohou využívat dvě pružinové houpačky, závěsnou houpačku ve tvaru hnízda a multifunkční herní prvek, starší děti sem láká například oblíbená lanovka či lezecká pyramida. Jako poslední se pro letošní rok objevil zcela nový herní prvek v Ruseku. Jde o venkovní posilovací stroj, po jehož zakoupení volala tamní komise místní samosprávy. Přestože nebude několik následujících měsíců počasí stavebním pracím přát, připravuje už teď město s technickými službami další projekty, konkrétně například venkovní fitpark, který by měl vyrůst poblíž Hučáku.   (mv)