Ještě kolem roku 1980 se tam na sněhu hojně proháněli lyžaři, Rozárka se těšila z vlastního vleku a osvětlení, díky kterému se lyžovalo i večer. Před třiadvaceti lety ale areál kopce svatého Jana na Novém Hradci opustil hradecký lyžařský klub a od té doby chátrá. „Oplocení zmizelo, vlek byl rozebrán, umělý povrch odvezen, sjezdovka zarostla a z lyžařského areálu zbyl jen nádherný výhled," vzpomíná na Rozárku Jozef Čižmár z odboru projektů a dotací hradeckého magistrátu.

Měla tam být bobová dráha…

Na „jediný pořádný kopec v Hradci", ze kterého je za dobrého počasí vidět až na vrcholky Krkonoš a Orlických hor, se ale nezapomnělo. Rozárka v průběhu let figurovala hned v několika navrhovaných projektech. Uvažovalo se například, že tam vyroste bobová dráha, tréninková plocha pro chrty nebo testovací centrum zasněžovacích technologií.

Teď se myšlenka znovuoživené Rozárky opět vynořila. Město chce totiž požádat o grant nadace Proměny, která pomáhá městům rozvíjet veřejná prostranství. K tomu ale potřebuje názor veřejnosti, na webu města tedy spustilo podrobnou anketu.

Magistrát, který se nyní rozhodl Rozárce vdechnout nový život, Hradečanům nebízí hned několik možností jejího budoucího využití. Na Novém Hradci se tak možná můžou lidé těšit třeba na park, rozhlednu, restauraci,  nebo naučnou stezku. Zároveň mohou online zaškrtnout, co na kopec v nadmořské výšce 277 metrů naopak podle nich rozhodně nepatří.  Ve hře je mimo jiné i varianta provázání Rozárky s blízkým planetáriem, lesoparkem nebo vznik nové zastávky MHD.

Komise zatím Rozárku neřešila

Novohradecká komise místní samosprávy v čele s Jindřichem Šaršonem ale o nějaké anketě nemá ani potuchy: „Že mohou lidé hlasovat v anketě se ke mně vůbec nedostalo, my budeme Rozárku na schůzi probírat 2. března," podivoval se Jindřich Šaršon a dodal: „Diskutovali jsme o tom asi  před rokem, já osobně tenkrát navrhoval postavit tam restauraci, ale ostatní členové komise mě tenkrát přehlasovali, že by to nevypadalo pěkně."

Za snahu magistrátu je ovšem rád, sám by uvítal, kdyby se prostor stal živým místem pro lidi: „Mně osobně by se tam ale líbila nějaká pěkná hospůdka a klidně i rozhledna. Navíc v blízkosti je i vodárenská věž, byla by to hezká procházka," myslí si předseda novohradecké komise místní samosprávy Jindřich Šaršon.

Anketa končí v březnu

Svůj hlas můžete do ankety poslat i vy, a to až do neděle 8. března. Pokud máte navíc v archivu nějakou pěknou fotografii z historie Rozárky, nebojte se ji připojit. Hlasovat můžete na webu města, a to konkrétně na adrese: http://www.hradeckralove.org/urad/rozarka.

Michaela Zumrová