S ultimátním dopisem se v polovině srpna na primátora města Zdeňka Finka obrátila firma CTP. Nelíbí se jí, že město chce o situaci s černými stavbami jednat až na řádném zasedání na konci září. CTP po primátorovi požadovala, aby se město s celou situací vypořádalo do 29. srpna. Radnice má na výběr buď zaplatit nebo vydat souhlasy s rozšířením příjezdové cesty, které investorovi chybí, aby mohl zlegalizovat haly na okraji Hradce Králové. V opačném případě hodlá podat na město žalobu. Toto jednání však Zdeněk Fink odmítá a stále trvá na projednání na řádném zastupitelstvu.

Zároveň na včerejším mimořádném zastupitelstvu přislíbil zástupcům CTP další jednání. „Firmě CTP jsem odpověděl, že se v nejbližší době sejdu s jejím právním zástupcem. Celou věc však projednáme detailně až na zastupitelstvu, které bude 27. září," řekl Zdeněk Fink, který však nechtěl hodnotit postup CTP, která stále na město tlačí na dřívější projednání. „Je to jejich taktika," dodal primátor.

Developer ale chtěl, aby zastupitelé včera rozhodli.  „S výsledkem zastupitelstva nejsme spokojeni. Očekávali jsme větší posun. Hlavním cílem je získat souhlas 
a dostavět náš projekt. Naším primárním cílem není dosahovat náhrady škody.  Bohužel nás tlačí čas. Pokud nezískáme souhlasy do 29. srpna, budeme muset přistoupit k podání žaloby o náhradu škody," uvedl Luboš Zajíček, právník CTP.

Náměstek primátora Jindřich Vedlich má názor stále stejný. „Myslím si, že máme pravdu ve svých argumentech a můžeme je předložit 
i u soudu," dodal náměstek.

Všichni zastupitelé ale rozhodnutí nejsou. „Názor nemáme úplně ujasněný. Vyžádali jsme si materiály od města, ale zatím jsme je nedostali. Co se týče rizik soudu, tak ta jsou vždy, ale právní posudky nevyplývají jednoznačně pro město. Takže vše ověřujeme a chováme se tak, aby z toho město vyšlo jako vítěz," řekl zastupitel Pavel Marek.

Souhlasy mohlo město podle posudku odebrat

Minimálně 216 milionů korun chce po Hradci Králové společnost CTP, která na okraji města začala stavět haly bez stavebního povolení. Investor požaduje rozhodnutí do příštího pondělí, jinak zahájí přípravy na žalobu a soud.

Radnice si na jaře nechala vypracovat právní posudek, který jí měl říci, jestli byl postup města správný a zda hrozí případné sankce. Podle právníků měli zastupitelé plné právo souhlasy k využití přístupové cesty odvolat.

„Stávající stavby staví společnost CTP a souhlasy, které město v loňském roce odejmulo, byly poskytnuty před devíti lety pro společnosti FATO pro výrazně odlišný záměr. Nelze opomenout skutečnost, že společnost CTP stavěla zkraje roku 2015 jiné stavby, v jiném počtu, pro jiný účel využití, bez stavebního povolení a v rozporu s územním rozhodnutím," zní z královéhradecké radnice.

Určité riziko

V dokumentu se ale také zastupitelé dozvěděli, že s odvoláním souhlasů může být spojeno určité riziko, zejména, že by takový krok města mohl být novým investorem vnímán jako do jisté míry překvapivý.

„Právní analýza nám dala jasno. Bylo v ní napsáno, že něco přijde a trochu zpochybnila postup města vůči investorovi. Pokud právní analýza bude přesná, tak nároky vůči městu mohou být vzneseny a město může tento soud prohrát. To už je více než varování a zvednutý prst. Prohrát soud v řádech stovek milionů by mohlo znamenat, že se například nikdy nepostaví fotbalový stadion nebo se zastaví některé investice na několik let," řekl Hradeckému deníku zastupitel Martin Soukup.

Závěry této analýzy, která není pro vedení města nijak závazná, město vnímá pouze jako jeden z výkladů a možných pohledů na celou záležitost.

„Věříme, že u soudu vyhrajeme. Jednání města bylo nezákonné a diskriminační, vedené spíše osobními důvody než věcnými. Věcné důvody k neudělení souhlasu neexistují. Nedokážu si totiž jinak jednání města jinak vysvětlit. Technické řešení je naprosto stejné. Určitě v tom hraje roli náš nepodařený vstup do stavby bez stavebního povolení, ale to přece není důvod k neudělení souhlasu," dodal právní zástupce CTP Luboš Zajíček.

Investor začal stavět haly na konci roku 2014, úřady nelegální stavbu zastavily v březnu 2015. Od té doby už dvakrát zastupitelé zamítli souhlasy pro rozšíření přístupové cesty.