„Ryb máme dost a budeme je prodávat do 23. prosince. Na vánoční trh jsme připravili 120 metráků kapra a doplňkové ryby – štiky, sumce, pstruhy, candáty, amury a tolstolobiky. Největší zájem je o kapry, ale dobře jdou na odbyt i jiné ryby. Například štiky a candáti už jsou téměř vyprodáni,“ řekl nám hospodář hradecké rybářské organizace Václav Mikeš. Jak se svěřil, má rád i jiné ryby, ale na Vánoce dává také přednost klasice, tedy smaženému kaprovi s bramborovým salátem. Podobně na tom jsou i lidé, kteří k rybářům zamířili pro šupináče.

„Já sem chodím před Vánoci každý rok. Rybáři mají ryby na sádkách, takže se nikde dlouho neplácají v kádích,“ přiblížil nám důvod František Polda. Dodal, že o svátcích nesmí kapr na stole v jejich rodině chybět.

Podobně to cítí i Karel Slovák, který k rybářům vyrazil pro kapříka se dvěma syny. „Přiznám se, že v průběhu roku kapra nemusím, ale na Vánoce to jinak nejde. Je to tradice,“ řekl.