Na zamrzlé a zasněžené hladině rybníka postávají a posedávají rybáři. Z děr v ledu vytahují pstruhy, okouny nebo jesetery. Ne nevelké vodní ploše na okraji Holohlav je to v posledních týdnech běžný obrázek.

Lov nazývaný na dírkách, kdy rybáři chytají ryby pomocí krátkých udic dírami vyvrtanými v ledu, se tady stal v posledních letech hitem. „Rozmohlo se to skutečně hodně. V pracovních dnech to jde, ale víkendy jsou nabité, že někdy už musíme zájemce odmítat,“ řekl majitel Rybářství Holohlavy Karel Dunas. Z děr v ledu na nevelkém rybníku rybáři nejčastěji vytahují pstruhy, jesetery, okouny a candáty. „Těch tam po zkušenostech z minula už tolik nedáváme. Candát je chuťově výborná ryba, takže nám z rybníka často mizela. Jak říkáme, dostala nožičky. I když na rybník koukáme z okna, tak to člověk neuhlídá. Někteří rybáři jsou neomalení,“ přiblížil i některé špatné zkušenosti majitel Rybářství Holohlavy Karel Dunas.

Domů bez úlovku? Nepředstavitelné


Rybáři si lov dírami v ledu pochvalují. „Je to paráda. Jezdíme sem a ještě na dvě lokality u Chrudimi,“ prohlásil Pavel Pospíchal z Pardubic, který na rybník do Holohlav zavítá několikrát za „dírkařskou“ sezonu. „Je to něco jiného než při klasickém rybolovu. Chytáte z ledu a máte jinou výbavu. Jsou na to menší proutky, menší navíjáčky, jemnější vlasec, drobnější splávky,“ doplnil jeho kolega František Socha. Domů s prázdnou určitě neodjeli. Ani nemohli. Například pstruhová povolenka v Holohlavech stojí 300 korun a v její ceně jsou tři ulovení pstruzi. Pokud je rybář nechytí, dostane je.„Nejčastěji se tady loví pstruzi a jeseteři. Dnes jdou dokonce i okouni, na které jsme tady zatím štěstí moc neměli,“ pochvaluje si Pavel Pospíchal.

Prut zmizel, rybář musel do negližé


Rybolov na dírkách může být i nepříjemný, zvlášť pokud není led moc silný. Rybáři si proto s sebou radši vozí náhradní oblečení. „Ještě se s námi led nepropadl, i když párkrát už to zakřupalo. Naštěstí jsem se ještě nevykoupal, i když vlastně jednou jo. Odskočil jsem si, mezitím mi zabrala ryba a prut spadl do vody. Tak jsem musel skoro do negližé a prut jsem lovil pod ledem. Ještě že je tady malá hloubka,“ vylíčil jednu příhodu Pavel Pospíchal. Událost skončila šťastně. Rybář prut vytáhl i s velkým pstruhem na háčku.

Rybník je podle rybářů dobře zarybněn. To jeho vlastníka Karla Dunase těší. „Každodenní zarybňování je samozřejmostí. Jako základ je tři sta pstruhů, což je na tak malý rybník dost. Každý den navíc doplňujeme tolik ryb, kolik se chytí, plus něco navíc, aby ve vodě ryby stále byly. Pokud tam nebudou, rybáře to nebude bavit a příště nepřijedou,“ řekl.