A co jeho soused ve východních Čechách – Královéhradecký kraj? Tam je jasnou asociací samotný Hradec Králové a safari ve Dvoře Králové.
Alespoň takové výsledky vyplývají z průzkumu, který se uskutečnil mezi obyvateli České republiky od loňského října až do února letošního roku. Na otázky spojené s jednotlivými kraji odpovídali vždy lidé, kteří v nich nemají trvalé bydliště.

Ale jak samotný kraj vnímají domácí. „Když se řekne Pardubický kraj, vybaví se mi velmi dobrý hokej, který hraje i můj syn. Nebo taky pardubický perník,“ říká pětačtyřicetiletá Renata Poskočilová z Chrudimi.

„Já si hned vzpomenu na Bílou věž a na jičínské město pohádek. Jinak asi taky Krkonoše,“ uvedl třiatřicetiletý Karel Starý z Hradce Králové.
Jakmile se však u respondentů zabrousilo na více informací o samotných krajích, měli pořádné problémy. Oba kraje spadly do kategorie těch, o nichž toho lidé moc nevědí, a proto by uvítali další informace.

„Směrem navenek se prezentuje Pardubický kraj spolu s Královéhradeckým na portále vychodnicechy.cz. Je tam mnoho zajímavých informací včetně různých lákadel,“ uvedl radní Pardubického kraje odpovědný za cestovní ruch Miroslav Stejskal.

Poznamenal však, aby mohl kraj na sebe vztáhnout pozornost, musí mít dostatek zajímavostí a také atrakcí, na něž turisty přivábí.
„V tomto ohledu jsou na tom jiné kraje lépe. I náš soused, který se může prezentovat Krkonošemi nebo zoologickou zahradou,“ dodal.
Podle Michala Moravce z hradecké cestovní kanceláře BK Tour, která dováží do regionu i zahraniční turisty, není propagace Královéhradeckého kraje špatná, ale mohla by být více ucelená.

„Je trochu roztříštěná. Každý region prezentují různé destinační společnosti. Těžit můžeme rozhodně z nejvyšších hor v republice, Krkonoš. Navíc poloha metropole je velmi výhodná právě pro různé výlety,“ upřesnil.

Nejlépe si ve výzkumu, kde každý kraj hodnotilo 450 osob, vedl Jihomoravský, Jihočeský, Středočeský a Hlavní město Praha.
O nich mělo nejvíce oslovených dostatečné informace a nevadilo by jim zde mít trvalé bydliště.

Srovnání krajů

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

bydlení: byt 2+1 – ceny v rozmezí od 400 tisíc po 1,5 milionu (záleží vždy na lokalitě a typu stavby)
průměrná mzda: 20 672 Kč
počet obyvatel: 554 251 osob

PARDUBICKÝ KRAJ

bydlení: byt 2+1 – ceny v rozmezí od 600 tisíc po 1,6 milionu (záleží vždy na lokalitě a typu stavby)
průměrná mzda: 20 170 Kč
počet obyvatel: 516 471 osob

*ceny bytů jsou orientační

(sir)