Zvracení, průjem, horečka, zimnice. To jsou symptomy, na které si letos v dubnu stěžovali zákazníci vietnamské restaurace Chich Food's. Podle hygieniků si lidé z restaurace, která sídlila na Velkém náměstí v Hradci Králové, odnesli salmonelózu. Počet konzumentů s obtížemi den ode dne stoupal. Nakonec se hygienikům přihlásilo 130 lidí. Osm z nich skončilo v nemocnici.

O kauze jsme psali:

Ilustrační foto.
V Hradci Králové se potvrdila salmonela. Vietnamská restaurace se omluvila

„Provedenými epidemiologickými šetřeními bylo zjištěno, že v souvislosti s konzumací pokrmů v provozovně Chich Food's, Velké náměstí 164, Hradec Králové onemocnělo celkem 130 konzumentů, přičemž u 100 konzumentů bylo laboratorně potvrzeno onemocnění salmonelózou, 8 osob muselo být hospitalizováno ve zdravotnických zařízeních. Diagnóza byla stanovena laboratorně, klinicky a epidemiologicky,“ sdělila Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje (KHS) v pondělí v závěrečné zprávě.

„Jednalo se zřejmě o jednorázovou událost, kdy postižené osoby konzumovaly pokrmy v dané provozovně v době od úterý 28. března do soboty 1. dubna," uvedla letos v dubnu mluvčí KHS Veronika Krejčí. Tehdy hygienici sdělili, že zdrojem nákazy byla nejspíše arašídová omáčka, kterou personál restaurace vyráběl ručně přímo na místě. „Její vzorek z daného období však nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici,“ podotkla v dubnu Krejčí.

Příští týden otevře v Hradci Králové pobočku řetězec rychlého občerstvení Burger King naproti OC Futurum.
První burgery zdarma, v Hradci Králové se otevře první Burger King

Hygienici nařídili uzavření provozovny a provedení její sanitace. „Případné opětovné otevření by bylo možné až po ověření účinnosti přijatých opatření a rozhodnutí KHS, provozovatel se ve věci znovuotevření provozovny na KHS neobrátil,“ stojí v závěrečné zprávě.

Zástupci restaurace Chich Food's se v dubnu na své dnes již neexistující facebookové stránce omluvili a uvedli, že hradeckou provozovnu nemají v plánu znovu otevřít.

V závěrečné zprávě hygienici uvádí, že zdrojem nákazy byly pokrmy připravené v uvedené provozovně. Personál provozovny porušil základní hygienická pravidla personálem, čímž došlo k sekundární kontaminaci pokrmů a ohrožení i poškození zdraví konzumentů salmonelózou. „Vyšetřením v akreditovaných laboratořích se jednoznačně potvrdila přítomnost baktérie Salmonella Thompson v polotovarech vlastní výroby, na hadříku k otírání pracovních ploch a u 3 zaměstnanců výše uvedené provozovny (kuchař, kuchařka, servírka),“ sděluje podrobnosti KHS.

Ed Sheeran
To je bomba! V Hradci na letišti vystoupí světová superhvězda Ed Sheeran

„Ke kontaminaci evidentně došlo v důsledku nezvládnutí hygieny výrobního procesu v provozovně a nedodržení postupů na principu HACCP (pozn. systém tzv. „kritických bodů“) k zajištění bezpečnosti finálních produktů. Ukazuje to na nezvládnutí technologického procesu, nedodržení správné hygienické a výrobní praxe a podcenění rizika ohrožení zdraví spotřebitele v důsledku kontaminace produktů,“ stojí dále v závěrečné zprávě hygieniků.

Povaha a závažnost přestupku podle KHS dosahuje vysoké intenzity. Provozovatel restaurace proto dostal sankci ve výši 250 000 korun.