"Na základě našeho šetření a informací od postižených osob můžeme označit jako vysoce pravděpodobný zdroj nákazy arašídovou omáčku, z ní se nakazila i část personálu. Bohužel vzorek arašídové omáčky z daného období nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici," uvedla v úterý dopoledne mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Aby hygienici mohli označit příčinu kontaminace arašídové omáčky, potřebují znát veškeré výsledky odebraných vzorků potravin a surovin. Podle mluvčí hygienici potřebují čas, aby mohli hypotézu potvrdit. "Zdá se ale, že se jednalo o jednorázovou chybu, která poškodila zdraví více než stovce lidí," doplnila mluvčí hygieniků.

Do úterý 11. března se hygienikům přihlásilo celkem 127 osob se zdravotními obtížemi, které v době od úterý 28. března do soboty 1. dubna konzumovaly pokrmy v hradecké restauraci Chich Food's. "Doposud u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza," sdělila Veronika Krejčí.

Celkem šest lidí z 46 ošetřených hradeckou fakultní nemocnicí bylo nutné na několik dní hospitalizovat, jedna pacientka ve stabilizovaném stavu zůstává v péči lékařů. Informoval o tom Jakub Sochor, mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK).

„Jednalo se převážně o dehydratované pacienty všech věkových kategorií od dětí až po seniory, nejvíce však bylo lidí ve věku 25 až 35 let,“ uvedla vedoucí oddělení nemocniční hygieny FN HK Lenka Hobzová.

Fakultní nemocnice Hradec Králové po nárůstu pacientů během prvního dubnového víkendu přijala opatření, aby bylo možné zvládnout případný další nárůst pacientů, například otevřela interní stacionář v nepřetržitém provozu.

„Hospitalizováni byli lidé ve vysokém stupni dehydratace způsobené průjmovým onemocněním a bylo nutné jim infuzemi doplnit tekutiny, většina však mohla být po několika dnech v nemocnici propuštěna do domácí péče,“ podotkla Hobzová.

V rámci kontroly provozovny hygienici odebrali celkem 25 vzorků. V osmi případech šlo o suroviny, v 17 případech pak o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců, výsledky by měly být k dispozici tento týden.

Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy.

Ze strany KHS bylo nařízeno uzavření provozovny a provedení její sanitace. Případné opětovné otevření bude možné až po ověření účinnosti přijatých opatření a rozhodnutí KHS.

Zástupci restaurace Chich Food's na svém facebooku již dříve uvedli, že hradeckou pobočku nemají v plánu znovu otevřít.

Případem se zabývají také královéhradečtí policisté. "V současné době zjišťujeme veškeré okolnosti související s postiženými osobami a jsou zahájeny úkony trestního řízení pro přečin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, za což hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců, zákaz činnosti nebo propadnutím věci," sdělila policejní mluvčí Iva Kormošová.