V červenci  by měly v hradeckých lesích růst například holubinky. „Houby běžně začínají růst v létě, vše ale záleží na počasí. Potřebují dostatek vláhy a tepla," vysvětlil předseda hradeckého mykologického klubu Josef Slavíček. Kdy začne opravdová houbařská sezona, je podle Slavíčka v rukou svatého Petra. Podle pranostiky totiž svatý Petr houby seje. Pravých houbařských žní si houbaři s určitostí užijí v srpnu.

Se svými úlovky mohou chodit do poradny v Muzeu východních Čech. „Na jaře nosí houbaři do poradny hlavně jedlé houby, jedovatých hub na jaře příliš neroste," uvedl Slavíček. Houbaře nejvíce zajímá, zda si mohou z hub udělat smaženici.

Když se po smaženici nebudete  cítit dobře, raději co nejrychleji kontaktujte svého lékaře. „Nejlepší je jít rovnou za lékařem nebo  mu alespoň  zavolat. Žádnou  samoléčbu při otravě hub nelze doporučit," řekla praktická lékařka Miroslava Středová. Podle ní by se lidé neměli sami pokoušet ani o vyvolání zvracení.   (mih)

Posílejte své houbařské úlovky

Chodíte rádi na houby? Daří se vám najít opravdu pěkné kousky? Neváhejte a posílejte celé léto fotografie svých nálezů. Otiskneme je v Deníku.
Adresa: 
jitka.hodasova@denik.cz