Sešli se 
v kině Centrál, aby debatovali o projektu Park Malšovice. Jeho zastánci i odpůrci.

Diskuze se však zvrhla, a proto Hradecký deník nachystal seriál rozhovorů se zasvěcenými.

Prvním z nich je ředitel FC Hradec Richard Jukl, dalším 
v pořadí bude zítra Jan Čížek, architekt ze sdružení Kruh pro občanskou společnost.

Pane Jukle, setkáváte se s odpůrci stavby?
Asi před dvěma lety jsem se sešel s panem zastupitelem Zárubou, ale od té doby ne. Mně vadí lidé, kteří lžou.

To jste tvrdil i o slovech dalšího zastupitele Martina Hanouska. V čem neříkají odpůrci pravdu?
Například v tom, že centrum bude vyšší než stadion. Jenže to nikdy nebude.

A dále?
Je to v číslech. Když někdo tvrdí, že je projekt nevýhodný pro město, tak zásadně nemluví pravdu. Developeři nabízí 170 milionů jako sponzoring klubu, 115 zaplatí za demolici a inženýrské sítě, 260 dají za pozemky, na nichž bude stát centrum. K tomu je nutné přičíst parkování, jde o 720 míst, které budou v centru, a jejich cena je vyčíslena na 230 milionů.

Ale za parkoviště jsou to spíše virtuální peníze ne? Vždyť je velká plocha vedle koupaliště.
Jenže ta nejde podle norem využít, protože je za silnicí. Když postavíme jen stadion, budeme kolem něj mít obří parkoviště, žádnou zeleň.

Na kolik je přesně vyprojektovaný stadion, jenž by měl být součástí Parku Malšovice?
Na 620 milionů korun, což schválilo zastupitelstvo. Bude v kategorii elite, způsobilý pro mezinárodní zápasy. Když odečteme sítě, demolice a příspěvek za pozemky, vyjde město na 300 milionů.

Pan Hanousek, ale i náměstek primátora Martin Soukup mají za to, že by arénu město zvládlo postavit za 300 milionů. Co si 
o tom myslíte?
To je podle návrhu z roku 2004, ale pozor tehdy bylo DPH pět procent a dnes je dvacet. Zelené plochy by byly pokryté parkovištěm. Když budeme stavět za 300 milionů, budeme mít jednu tribunu a tři mobilní. Bude to maximálně pro první ligu. A já bych chtěl, abychom na stadion byli pyšní ještě za dvacet let, aby byl nadčasový.

Jak se díváte na výtky, že budou vznikat zácpy a navíc bude mít doprava vliv na prostředí?
Až bude silnice R35, tak se 
o tom vůbec bavit nebudeme. A znečištění? Město chtělo dotaci na čištění vzduchu a vůbec nemá šanci ji dostat…

Věříte, že váš plán uspěje?
Ano, je to zásadní pro budoucnost fotbalu. Nejsou tady velké fabriky, je těžké najít 
v Hradci peníze. Město to donekonečna platit nemůže.

Centrum nikdy nebude vyšší, přesvědčuje ředitel klubu

Hradec Králové – Je to jeden z argumentů odpůrců stavby nákupního centra vedle nového fotbalového stadionu.

Komerční komplex podle nich zastíní arénu.

„Jenže to není pravda, nikdy nebude vyšší," tvrdí rezolutně Richard Jukl, ředitel hradeckého fotbalového klubu. „Je to jedna z věcí, v nichž oni lžou," říká.

Jako důkaz nabízí studii architektonické firmy Casua, jež projekt vypracovala.

Podle ní bude střecha multifunkční arény, tedy nového stadionu, ve výšce 252, 5 metrů nad mořem.

„Výška vyšší atiky OSC (obchodně společenské centrum) je 250,0 metrů nad mořem, výška většinové atiky OSC 245,2 metrů," píše Vendula Melkusová z kanceláře Casua. „V prostoru střechy jsou umístěny vzduchotechnické jednotky na ocelových konstrukcích, nejvyšší jednotka má horní hranu na kótě 251,6 metrů nad mořem," doplňuje architektka.

Obchodní dům by měl mít podle plánu čtyři podlaží: Ve spodním budou garáže, nad nimi dvě patra věnovaná nákupní galerii – a to čtvrté bude sloužit jako parkovací střecha.

Reálná výška tolik diskutované stavby by měla být pětadvacet metrů.

„Jen průčelí nad vchodem bude stejně vysoké jako stadion," podotýká Jukl.

„Lokálně je čtvrté podlaží využito pro technologická zařízení a kanceláře. Mělo by jít maximálně o deset procent plochy. Výška tam bude dosahovat na 250,0 metrů nad mořem," objasňuje Melkusová.

„Souboj" o výšku vyvolává stálé třenice. Před časem se dokonce objevila vizualizace ukazující obchodní centrum, jež jasně převyšuje fotbalovou arénu.

Odpůrci stavby kolem sdružení Kruhu pro občanskou architektů Františka Křeliny a Jana Čížka důrazně a opakovaně odmítli, že mají s tímto nákresem cokoli společného.

Názor čtenářky: Obchoďák jako nové centrum kultury? Směšné

Jsem občankou Hradce a maminkou dvou holčiček, jejichž hlídání jsem si musela zaplatit, abych se debaty zúčastnila. Přišla jsem se dvěma přáteli, kteří považovali za dobré, abych také dala najevo nesouhlas s megalomanskou výstavbou dalšího obchodního centra, a kteří si hlídání dětí také platili. Musím přiznat, že jsem raději neměla přehnaná očekávání, ale styl, jakým veřejnost, tedy pouze ta její část, která je PRO, nikoli proti obřímu molochu, dávala najevo své názory, mě skoro šokovala.

Debaty se zúčastnili zastupitelé města: p. Vedlich, který je pro stávající obří nákupní centrum se stadionem, p. Hanousek, který je proti stávajícímu projektu. Dále pan architekt tuším Čížek z občanského sdružení Kruh pro občanskou společnost, pan Vojtíšek, expert na emise, z Technické Univerzity Liberec a po jednom představitelé obou developerských firem, které jsou ohledně "Parku Malšovice" ve hře, a také předseda hradeckého fotbalového klubu, jehož jméno mi neutkvělo.

Velice si cením úsilí všech, kteří debatu zorganizovali. Je velká škoda, že pan moderátor byl na ten kalibr veřejnosti, kterého tam bohužel byla většina, hodně krátký. Vyrušování a nadávky hrubého spektra veřejnosti nezvládal. Bohužel vyšlo brzy najevo, že takových se v kině sešla většina. Brzy jsme pochopili, že většině přítomné veřejnosti vůbec nejde o to, jak bude lokalita po přestavbě vypadat, zda potřebujeme další nákupní centrum, toto navíc obřích rozměrů, a zda je lokalita schopna pojmout takové množství dobravy a splodin, které by z projektu v současné verzi vyplývalo.

Většina veřejnosti byli fotbaloví fanoušci, které tyto záležitosti vůbec nezajímají. Jejich jediným cílem je mít stadion co nejdřív, rázně skončit se všemi průtahy i lidmi, kteří jejich vysněnému stadionu stojí v cestě. Nadávají a vysmívají se všem, kdo jsou proti, a adorují ty, kdo jsou na jejich straně. Nákupní centrum chtějí, protože jim bylo řečeno, že pomůže financovat fotbal a jinak to nejde. Pan Vedlich je jejich hrdinou, protože se snaží bojovat za jejich věc. Byla velká škoda, že pan Vedlich nevyužil svého postavení hrdiny a nesnažil se zasáhnout, když řvali na pana moderátora a chovali se vulgárně. Třeba by bylo možné dosáhnout nějaké opravdové debaty, kdyby to byl udělal.

Nezůstala jsem s přáteli až do konce. O půl osmé, po dvou hodinách, jsme museli odejít za dětmi. Odcházeli jsme s pocitem, že většina přítomné veřejnosti - nevěřím, že většina celkové veřejnosti - jak se zdá, netouží po ničem jiném, než mít co nejdražší a největší stadion s nákupním centrem za každou cenu. Kteří se raději zadusí výfukovými plyny, než aby se vzdali jediného obchodu v nákupáku, který zcela nahradí veškerou stávající zeleň a bude si jednou do roka na svojí chodbě hrát na "centrum kultury" - směšný argument, který vznášeli představitelé developerských firem.

Já osobně nesouhlasím s tím investovat milióny nebo miliardy do fotbalového stadionu. Argument, že ho potřebuje 300 dětí, který vznesl předseda fotbalového klubu, je pro mě úplně směšný. Co tyhle peníze dát do školství, aby profitovaly všechny děti? Ale budiž: žijeme ve světě, kde je fotbal privilegvaný a musí mít svůj stadion evropských měřítek. Ale proč musí mít okolo sebe obří nákupní centrum, které toto město rozhodně nepotřebuje a v jehož stínu se i tento obří stadion bude krčit? Všichni víme, že nákupních center je tu už nyní nadbytek. Naopak přijít o zeleň, která v lokalitě roste roky a dává jí skutečný rozměr parku, není podle mého názoru v zájmu města. Bohužel je to zjevně v zájmu lidí, kteří mají jiné priority, než je prospěch města.

S pozdravem a přáním dobrého týdne, Lenka Navrátilová