„Dojde k přestěhování asi stovky klientů, a to do GrandParku v Hradci Králové, se kterým jedná Domov důchodců Černožice na základě výběrového řízení. Současně s klienty změní působiště i část zaměstnanců domova," potvrdil královéhradecký radní Josef Lukášek, který je odpovědný za sociální oblast.

Opravy přinesou seniorům větší komfort. Začne se v září

Příjemnější prostředí, lepší bezbariérovost a pohodlí čeká klienty Domova důchodců Černožice po rekonstrukci, která začne už v září. Královéhradecký kraj, který zařízení provozuje, za opravy zaplatí 45 milionů korun.

„Přístavbu a rekonstrukci ubytovacího objektu A jsme vysoutěžili za 45 milionů korun bez DPH, což je asi sedmdesát procent původně odhadovaných nákladů. Odpovídá to současnému trendu veřejných soutěží stavebních prací, kdy běžně soutěžíme ceny o třicet procent levněji," vysvětlil krajský radní pro investice Josef Dvořák.

Hotovo budou mít stavbaři za 54 týdnů v září příštího roku.

Toalety na pokoji

Po rekonstrukci se vrátí senioři do dvoulůžkových pokojů, kdy vždy každé dva pokoje budou mít společné sociální zařízení. Nyní museli chodit na toaletu, která byla pro celé patro na chodbě a někteří k ní museli jít i více než třicet metrů.

K dispozici bude rovněž sprchové křeslo nebo sprchové lůžko. Několik pokojů bude také jednolůžkových. Kapacita domova se sníží jen o dvě místa na 102 lůžek.

Na každém patře vznikne společenská místnost. Myšleno bylo i na různé sklady a prostory pro technické zázemí.

Projekt počítá také s demolicí a následnou výstavbou technického objektu, který bude sloužit jako sklad a technické zázemí. Na něj naváže kryté venkovní sezení pro klienty. 
V plánu je také vybudování seniorského hřiště na zahradě domova. Domov bude i nadále sloužit také lidem 
s Alzheimerovou chorobou.

Budova z první republiky je památkově chráněná. Projekt tak nepočítá se zateplením fasády, střechu dělníci ale zateplí a také vymění špaletová okna a venkovní dveře.

Od roku 1926 sloužila jako ubytovna pro dělnice textilní továrny.

Královéhradecký kraj zřizuje šestnáct domovů důchodců a osm ústavů sociální péče. V posledních letech kraj v sociální oblasti postupně investoval do oprav a staveb stovky milionů korun.