„Nová výstavba výrazně poškodí naše životní prostředí. Žádné další domy tady nechceme! Požadujeme změnu územního plánu města, která danou lokalitu promění ze stavebních parcel na park,“ uvedl předseda petičního výboru Tomáš Doležal z Mandysovy ulice.

Na Moravském Předměstí chystají svůj projekt hned dvě brněnské firmy. Nejvíce novostaveb má stát v blízkosti domu Villa Cristina a centra Médium v blízkosti výpadovky na Brno. Obyvatelé ale protestují také proti dalším stavbám v blízkosti Základní školy v Mandysově ulici.

Petice by měla domy putovat až do pondělí, kdy začne petiční výbor se sčítáním hlasů. „Zatím nelze odhadovat, kolik podpisů seženeme. Archy chceme předat na radnici ve čtvrtek, kdy dojde k veřejnému projednání stavby prvního domu,“ řekl předseda.

Lidem z okolních domů se nelíbí, že investor počítá se zprůjezdněním ulice Pod Zámečkem za Villou Cristinou, což by údajně zvýšilo dopravu v lokalitě.

„Nesouhlasíme také s tím, aby investor dostal výjimku ve věci vytvoření parkovacích míst, která nejsou na jeho pozemcích. Už teď se tady nedá zaparkovat. Protestujeme také proti zrušení parku a zeleně před našimi domy,“ dodal Doležal.

Dva obytné domy s parkovacím domem schovaným uprostřed v podzemí chce do tří let na sídlišti Moravské Předměstí vybudovat firma Magnum Vive z Brna. Projektantem je ing. arch. Lukáš Obršál