Tři případy údajného napadení spolužáky ve škole vyšetřuje v současnosti hradecká policie. „O šikaně nelze hovořit,“ tvrdí mluvčí hradecké policie Anna Pešavová. Všechno je ve fázi prověřování. Nelze tedy říci, zda šlo o vzájemnou potyčku, fyzické napadení nebo nešťastnou náhodu. I to je možné.

Vzhledem k tomu, že vyšetřování je v počátcích a jedná se o děti, nemůžeme zatím sdělit bližší podrobnosti,“ uvedla policejní mluvčí.

Muži zákona se případům, k nimž došlo na hradeckých školách v únoru a v březnu, věnují na základě oznámení škol nebo rodičů dětí. Jedna žákyně dokonce skončila v nemocnici. „Zranění si vyžádalo hospitalizaci. V současné době je dítě v domácím léčení,“ řekla policistka.

Podle ředitelky školy, kde k této události došlo, se však jednalo o nešťastnou náhodu. „Chlapec s dívkou po sobě házeli houbou. Ta spadla na zem, oba se k ní rozeběhli a srazili se hlavami. Dívku náraz odhodil na stěnu a utrpěla zranění,“ sdělila Jitka Kičmerová, ředitelka ZŠ a MŠ Josefa Gočára.

Zřizovatel školy byl o události informován. „Máme vyplněný záznam o úrazu, což je povinnost ze zákona. Paní ředitelka nám řekla, že se nejedná o šikanu, žádné jiné informace o tom nemám,“ uvedla vedoucí odboru školství hradeckého magistrátu Alena Synková. Neřeší ani žádnou stížnost rodičů.

„Signály o šikaně z hradeckých škol nemám. Pokud je dostanu, což se někdy objeví, tak je jedeme za přítomnosti všech stran řešit. Otázka je, co je to šikana. Většinou jde o nějaké potyčky,“ doplnila.

MARTIN ČERNÝ

Čtenář Deníku: „Je rozdíl mezi hloupou legrací a zážitkovou akcí, se kterou všichni souhlasí“

Pověst dvou východočeských středních škol byla v poslední době poznamenána zveřejněním „netradičních“ hrátek během lyžařských výcviků. Kde je pravda?

Šikanování, sexystické hrátky? Nebo záměrné zneužití veselé zábavy? Či prověřená finta, jak se pomstít kantorovi? Názory na mediálně propírané „kauzy“ lyžařských výcviků se liší.

Víme to z médií

„Sporné praktiky se objevily na lyžařském výcviku pořádaném Gymnáziem Přelouč. Učitel tělocviku společně s ředitelem školy zde sypali cukr na odhalená těla chlapců a dívky měly za úkol cukr ze svých spolužáků slízat. Při lyžařském kurzu chroustovického učiliště se spolužáci v mrazu polévali ledovou vodou a učitel těmto trestům asistoval,“ uváděla v posledních týdnech některá česká média.

Zpráva ze sdělovacích prostředků o možném šikanování přeloučských studentů byla dokonce impulzem k policejnímu vyšetřování. „Policie se případem začala zabývat z vlastního podnětu a zatím je ve fázi prověřování. Důvodem pro nás byly zprávy médií. Věc zatím řeší místně příslušné, okresní oddělení policie v Pardubicích,“ potvrzuje tu skutečnost Jitka Vavřinová, mluvčí pardubické krajské policie.

Zážitek není šikana

Jaké jsou názory odborné a laické veřejnosti? „Tyto případy spolu nemají nic společného, a při zveřejnění druhého bylo jasné, že se budou spojovat. A to je špatně, chroustovický případ - jen pro zajímavost - má spoustu zastánců i v řadách odborníků, protože se jednalo o něco jiného než podivně kontaktní záležitost,“ napsal do diskuse k článku Deníku čtenář Zdeněk Puš.

„Je rozdíl mezi hloupou legrací a zážitkovou akcí, kdy s obsahem souhlasí všichni zúčastnění (a nemá tedy v žádném případě podobu šikany). Jen pro zajímavost: u složky prověřující tento „zločin“ jsem pracoval asi 25 let a nedovedu si vůbec představit, že by v tomto případě měl policejní rada sdělit někomu obvinění z trestného činu, to už bychom na tom byli hodně špatně,“ míní čtenář.

Názory rodičů


„Doma jsme o tom s manželkou přemýšleli a myslím si, že to opravdu nebyla zcela vhodná zábava na lyžák. Nicméně z diskuse se synem jsem nabyl dojmu, že to nikomu nevadilo, byla to všechno součást hry a dětmi to tak bylo i chápáno. Domnívám se, že ty legrácky nikoho nepoškodily. Pravdou je, že kdyby se to neobjevilo ve zprávách, ani bych se nad tím nepozastavil,“ míní Tomáš Bolek z Choltic u Přelouče, otec jednoho ze studentů a sám bývalý učitel.

„Můj chlapec tvrdí, že pravděpodobně došlo k tomu, že někdo z rodičů to video zahlédl na internetových stránkách Facebook, asi některá maminka se to rozhodla dále řešit. A osobně si myslím, že je zbytečné dělat z toho takovou paniku. Ředitel je navíc podle mého názoru člověkem na svém místě,“ dodal Bolek.

„Je to celé vytržené z kontextu. Devadesát devět procent lidí se k tomu postaví jedním způsobem, ale pak se najde jedno procento, které to vnímá úplně odlišně. Je mi líto, jaká bublina se z našeho kurzu udělala, mám s tímto způsobem referování ovšem všeobecně poslední dobou špatné zkušenosti. Nevím, co bych k tomu více řekl, je to velmi choulostivá záležitost,“ řekl ředitel Gymnázia v Přelouči Lubor Pacák.

„Panu řediteli Pacákovi plně důvěřuji a i po odvysílání - podle mého názoru zkreslené - reportáže je moje důvěra stále na jeho straně. Věřím mu, že se na kurzu nic nepřístojného nedělo, když se ho sám účastnil. Navíc vím, co všechno a jakým způsobem jsou televize schopné odvysílat a vytrhat věci z kontextu,“ přisvědčila Jiřina Dlasková, matka jedné z dívek. Její dcera prý přijela z kurzu naprosto spokojená.

Učitel přeloučského gymnázia Vlastimil Rambousek jen podotkl: „Je mi našeho ředitele skutečně velmi líto. Jsme dnes vydáni na pospas všehoschopné technice a dětem.“

Co na to psycholog?

„Osobně si myslím, že prvky zážitkové pedagogiky se užívají všude možně a rozhodně bych je nezatracoval. Zvažoval bych ovšem pečlivěji vhodnost jejich zařazení do výuky, nejsem si rovněž jist, zda to, co se událo studentům chroustovického učiliště a teď také přeloučského gymnázia, opravdu patří právě na lyžařský výcvik. Zařazení do lyžařského kurzu bych ohodnotil přímo jako nešťastné,“ uvedl Jiří Knoll, ředitel Pedagogicko-psychologické poradny v Pardubicích.

Nechtěl příliš rozebírat, zda nejsou obě kauzy příliš nafouknuté. „Každý rodič má právo mít k tomu, co se tam dělo, různé výhrady. To, jak to uchopila média, je věc jiná. Sám bych zvolil jiné prvky zážitkové pedagogiky. Navíc to jsou děti, korekce učitelů tam měla být větší. Nemyslím si ovšem, že by tam došlo přímo k šikaně, ta má svá specifika a jiné znaky,“ dodal Knoll.

„Jedná se o pouhý zlomek v počtu pořádaných akcí“

„Je velice obtížné vyjadřovat se k situacím, které jsou známy pouze ze sdělovacích prostředků.

Lyžařské výcvikově výchovné zájezdy jsou pro učitele, instruktory zájezdů psychicky velmi náročné. Znamenají pracovní dobu po celý den. Ve večerních hodinách není možné nechat ´všechen čas pro žáky volný: bavte se jak umíte. Z těchto důvodů jsou tradičně součástí kurzů různé společenské hry.

Existují osvědčené publikace, například Encyklopedie her, ve kterých mohou učitelé čerpat náměty her. Pokud vedení kurzu přistoupí na lidovou tvořivost při hrách, je na obzoru nebezpečí napadení takového programu.

Hry se sexuálním podtextem na kurz nepatří. Snaha zavádět hry, které můžeme zhlédnout v televizích při soutěžích dospělých a jejich aplikace pro děti nepovažuji za vhodné.

Vzhledem k počtu uskutečněných zájezdů jsou tyto dva uváděné případy počet, který v celkovém součtu uskutečněných školních akcí jsou pouhým zlomkem, neboť ostatní školní aktivity svědčí o kvalifikované přípravě a provedení kurzů na absolutní většině škol.“

JIŘÍ NOSEK,
radní a vedoucí odboru školství, Královéhradeckého kraj

Pardubický kraj o ničem vůbec nevěděl



„Veřejnost dostala v úterý 13. dubna večer zprávu o sporných praktikách v rámci školního výletu pořádaného Gymnáziem Přelouč. Bez ohledu na skutečnost, že do této chvíle Krajský úřad Pardubického kraje v této věci neobdržel žádnou stížnost na postup pedagogů, rozhodl se okamžitě jmenovat kontrolní skupinu, která celou záležitost v kompetencích Krajského úřadu Pardubického kraje pečlivě prošetří.“

JANA PERNICOVÁ,
radní Pardubického kraje zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči



Školní inspekce: Nestěžujte si u nás

Školní inspekce se případem v Přelouči nezabývá, podobně jako předchozí kauzou lyžařského kurzu chroustovických učňů. „Tento případ má podobný charakter, je to podezření mířící spíše do oblasti trestního práva, takže otázka pro policii,“ uvedl mluvčí České školní inspekce Libor Vacek. „Nemůžeme ani poskytovat rady, jak podobným případům předcházet. Pokyny metodického charakteru podává ministerstvo školství,“ řekl mluvčí Vacek.

KAMIL DUBSKÝ, ZUZANA PLOCKOVÁ