O rekonstrukci Šimkových sadů Deník informoval již minulý rok.

Do hradecké redakce přišel email s obavami, co se bude během rekonstrukce a hlavně po ní dít se skautskou klubovnou, která Junáku slouží již dlouhá léta. „Dnešní skautská klubovna je v plánech zakreslená jako stánek s občerstvením, chcete-li, jako hospoda,“ píše čtenář Petr Štěpánek.

Podle našich informací se ale skauti trvalého odsunu obávat nemusejí. „Počítáme, že rotunda i její funkce bude zachována. Skauti budou pouze po dobu rekonstrukce sídlit v objektu Základní umělecké školy Střezina,“ vysvětlil Jindřich, Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Dodal, že po rekonstrukci město počítá s návratem skautů do původního místa, kde by mělo přibýt také občerstvení. Diskuse, zda bude sezonní nebo celoroční se stále vedou.

S pracemi by se mělo začít v květnu nebo červnu letošního roku a projekt bude stát skoro 80 milionů korun. Z toho pětaosmdesát procent částky město bude čerpat z evropských fondů.

Rybník se spojí s řekou Labe

Úpravy by se měly týkat převážně vodních ploch. Stávající rybník bude odbahněn, vybuduje se přítok a odtok z Labe, aby se v něm mohla měnit voda, vzniknou nové lávky, počítá se i s půjčovnou lodiček. Výměnu vody zajistí čerpadla, roční náklady na jejich provoz se odhadují na 150 000 korun. Nyní voda v rybníku přirozenou výměnu nemá a její kvalita je velmi nízká.

Rekonstrukce sadů podle náměstka vychází z původního projektu známého architekta Josefa Gočára, který ve 20. letech minulého století vytvořil regulační plán Hradce Králové.

Bruslaři se mohou radovat

Sady také získají nový mobiliář a nové stezky, po nichž půjde jezdit i na kolečkových bruslích. Cesty by měly být zpevněné natolik, aby vydržely i jízdu těžších vozů při konání různých kulturních a sportovních akcí v sadech. Přes vodu budou nové lávky, sady dostanou novou zeleň a více se oddělí od okolních frekventovaných silnic. „O konkrétních změnách ještě jednáme,“ zakončil Jindřich Vedlich.

Názor čtenáře Deníku na rekonstrukci Šimkových sadů

Když jsem se v roce 1968 šel jako desetiletý kluk přihlásit do skautu, směřovaly moje kroky do rotundy v Šimkových sadech. Tam byla klubovna hradecké Dvojky. Tam také 2. oddíl obnovil svoji činnost po roce 1989. Stařičké stavení sice patřilo a patří městu, ale po různých peripetiích ho skautům pronajalo na 15 let. Skauti rotundu zrekonstruovali, do značné míry vlastním nákladem a vlastními silami. Pronájem nyní končí.

Město Hradec Králové chystá za 65 milionů korun bez DPH rekonstrukci celých Šimkových sadů, z 85 procent by na ni mělo čerpat dotaci z EU. Chvályhodná akce ale v sobě skrývá jedno nebezpečí. Dnešní skautská klubovna je v plánech zakreslená jako stánek s občerstvením, chcete-li, jako hospoda.

Z úst některých úředníků padla slova, že skauti by se prý mohli přestěhovat do budovy bývalé Lidové školy umění (LŠU) Na Střezině. Argumentem má být i to, že o skautování už není takový zájem jako dřív. K tomu nelze než dodat, že v „romantice“ zděné budovy bývalé LŠU bude zájem ještě menší. S trpkou ironií pak ovšem můžeme konstatovat, že v tom případě záměr udělat z rotundy další hradeckou hospodu nepostrádá jistou logiku, neboť v rámci romantiky se mládež může dál scházet tam.

Teď ale vážně! Hospod je v Hradci Králové nepochybně dost. Že by ta další musela nahradit zrovna skautskou klubovnu? Míst, kam se v Šimkových sadech dá umístit stánek s občerstvením či letní restauraci, je snad víc než právě rotunda.
Ruku na srdce: kde jinde než uprostřed velkých sadů je vhodnější místo pro skautskou klubovnu, potažmo dětská dobrodružství a hry. Jedno z takových míst je nepochybně v Šimkových sadech. Mohu to potvrdit ze své vlastní dětské zkušenosti. Neberme tohle místo současným ani budoucím světluškám, vlčatům, skautkám a junákům! (Petr Štěpánek)