Slezské Předměstí v Hradci Králové ve čtvrtek ráno ožilo. Po letní pauze se opět zaplnily třídy na Základní škole SNP. Škola uvítala čtyři třídy prvňáčků, kteří se v doprovodu svých rodičů těšili na svůj vůbec první den. „Těším se. Hlavně na matematiku a kamarády, které znám už ze školky," prozradil Pavlík, pro kterého byl včerejšek vstupním dnem do světa školních povinností.

Starší žáci se pak převážně vítali se svými kamarády. Některé z nich čeká v blízké době i rozhodování kam budou pokračovat dál.

„Poslední školní rok si hlavně chceme užít. Samozřejmě se budeme snažit dostat na nějakou střední školu. Vybraly jsem si gympl," okomentovaly první školní den s úsměvem Anička, Natálie a Viktorie, které nastoupily do posledního devátého ročníku.

Ostatně i učitelé na této škole včera ráno prožívali rušný den.

„Je to vždy velmi hektické období. Kolegové tady všude možně pobíhají. Snaží se doladit naši školu, aby prostředí přivítalo mile prvňáčky, ale i ostatní žáky," okomentovala rušný začátek školy ředitelka Šárka Sýkorová.

Podle jejích slov se škola soustředí i na spolupráci na mezinárodní úrovni, spolupracují například se slovenským městem Michalovce. V neposlední řadě prestiž školy zvedá i bohatá výuka cizích jazyků. Od šesté třídy mají žáci na výběr, kromě tradiční angličtiny, i z francouzštiny, němčiny, ruštiny či španělštiny.

Slovenská návštěva

Nebylo náhodou, že školu, která nese ve svém názvu i historický odkaz - Slovenské národní povstání, navštívil slovenský velvyslanec  Peter Weiss.

Velvyslanec žáky v novém roce nejprve přivítal prostřednictvím rozhlasu po odeznění české a slovenské státní hymny.

Následně spolu s primátorem města Zdeňkem Finkem osobně navštívil prvňáčky v jejich třídách. Popřál jim hodně úspěchů a vyzvedl i historickou událost, ke které se škola svým názvem hlásí.

Diana Grusserová.Zdroj: Deník/ Jan PruškaAnketa: Jak jste si užili první školní den?

Diana Grusserová

(ZŠ a MŠ Josefa Gočára)

První den ve škole jsem si moc užila. Našla jsem si tam novou kamarádku Lauru, se kterou sedím ve třetí lavici. Těším se hlavně na výtvarku a taky na čtení. Paní učitelka na nás snad bude hodná. Dnes půjdeme 
na slavnostní oběd.

Filip Marek.Zdroj: Deník/ Jan PruškaFilip Marek

(ZŠ Hradec Králové, třída SNP)

Ve třídě mám několik kamarádů ze slatinské školky, takže se mi v první třídě moc líbilo. Sedl jsem si do předposlední lavice. Paní učitelka vypadá, že na nás bude hodná. Za odměnu mi rodiče slíbili, že mě vezmou do cukrárny na zmrzlinový pohár.