Téměř 240 žádostí o přijetí do mateřské školy bude muset co nejrychleji vyřešit hradecký magistrát. Takový je počet dětí, pro které už není v městem zřizovaných mateřinkách místo.

„Jsou to děti, které sice dovrší v roce 2009 tři léta, bydlí na území města, ale ne všechny mají zaměstnané rodiče. Odbor školství šetří, kolik je žadatelů, kteří splňují veškeré podmínky a je potřeba je uspokojit,“ upřesnila vedoucí odboru Alena Synková.

Reálně tak bude muset radnice vytvořit kolem stovky dalších míst. „Už jsme vytipovali školky, kde nám hygienické podmínky navýšení kapacity umožní,“ dodala vedoucí Synková.

V úvahu přichází deset mateřinek, kde ještě předškoláky přijmou. Patří mezi ně mateřské školy Kamarád, Čtyřlístek, Kampánova, Urxova, Milady Horákové, Lužická, Sluníčko, Štefánikova, Třebechovická a Zvoneček.

Po šesti ratolestích však stále paradoxně můžou přijmout školky v Březhradě a Věkoších. „Samozřejmě rodiče o této možnosti budeme informovat, ale volba je už jen na nich,“ vysvětlila Synková.

Magistrát měl letos k dispozici 760 volných míst, avšak mohlo jich být ještě víc. S odkladem školní docházky se do mateřinek vrátilo 123 dětí.

„V záložní variantě, pokud by nestačilo ani rozšíření dosavadních prostor, počítáme s vytvořením přípravné třídy v lokalitách Malšovice, Plachta a střed města. Tam by chodili právě děti s odkladem,“ nastínila další plán Alena Synková.

V příštím roce by měl být nápor tříletých dětí opět vyšší. Krajské město proto hodlá postavit dvě zcela nové mateřské školy.

„Do budoucna plánujeme výstavbu v těch částech města, kde vzniká nová bytová zástavba. Jednalo by se nejspíš o lokalitu v Kuklenách a Pod Zámečkem,“ dodal náměstek primátora Martin Soukup.