Základní školy v krajském městě jsou přístupné komukoliv. Ani kamery nebo bzučáky tomu nezabrání. Přesvědčili jsme se o tom sami.
Základní škola Sever působí zabezpečeně. Na vchody míří kamery a hlavní vchod je uzamčen. Kdo chce dovnitř, musí zazvonit, představit se a říci, za kým jde.
Boční vchod vedoucí k jídelně a družině byl však odemčen, stejně jako další dveře vedoucí odtud k učebnám. Bez problémů jsme se procházeli mezi žáky. Po chvíli si nás všimla jedna z pedagožek a zeptala se, koho hledáme.
Ředitel školy Karel Rott přiznal, že vniknutí cizího člověka do školy nelze zabránit. „Nejideálnější by bylo elektronické zabezpečení se vstupem na kartu. To ale stojí hromadu peněz,“ uvedl.
Podobná situace byla také na dalších dvou hradeckých školách. V ZŠ na třídě SNP na Slezském Předměstí mohl vchodem u šatnového pavilonu v době našeho testu po 13. hodině vejít dovnitř kdokoliv. Prošli jsme celou školu, než nás na prvním stupni zastavila učitelka. Zarazily nás otevřené šatny s věcmi a taškami na háčcích.
V ZŠ v Mandysově ulici na Moravském Předměstí byl sice hlavní vchod uzavřen a ovládán bzučákem, ale stačilo počkat pár vteřin na vycházejícího školáka. Prošli jsme opět celou školu a nezastavil nás nikdo. Údajně jsme přitom minuli i zástupkyni ředitele!
„Školy nemůžeme uzavřít jako nápravná zařízení, to je provozně nemožné. Vždycky tady bude existovat riziko, a neodstraní je ani kamery, protože ty budou možná řešit nějaké následné problémy,“ uvedl ředitel Jan Faltýnek.