Nemocní nejsou jenom žáci

„Nemoc byla odhalena u pracovnice kuchyně na Základní škole SNP v Hradci Králové, u žačky Masarykovy školy v Plotištích a u žačky Základní školy Černožice. Čtvrtou nemocnou je učitelka mateřské školy v Černilově. U té se však nejedná o hepatitidu typu A, ale o virovou hepatitidu typu E,“ objasnila situaci mluvčí královéhradecké hygieny Veronika Krejčí.

Všichni nakažení skončili v karanténě na infekčních odděleních krajských nemocnic.

Poslední zasaženou se stala škola v Černožicích. Tam bylo onemocnění žloutenkou typu A potvrzeno u desetileté dívky teprve před několika dny. „Je to pro nás komplikovaná situace. Jsme malotřídka a potřebná opatření zasáhla chod celé školy,“ uvedla ředitelka školy Zuzana Cabicarová. Všem žákům i učitelům, kteří přišli s dívkou do styku byla odebrána krev. „Výsledky zatím nevíme,“ dodala ředitelka.

To je však to nejmenší. Školáci i kantoři musejí dodržovat přísnější hygienická opatření. Patří mezi ně dezinfekce rukou speciálními přípravky po každé návštěvě toalety, spolužáci nemocné dívky musejí chodit samostatně na obědy a mají vyčleněné vlastní nádobí. „Tato opatření bychom měli dodržovat po dobu až padesáti dnů,“ doplnila Cabicarová. To je doba, po kterou se může nemoc projevit.

Podobná situace panuje také na Masarykově škole v Plotištích. „Tam onemocněla také desetiletá Romka. Bližším šetřením v místě bydliště dívky byla nemoc odhalena i u čtyřletého dítěte a u desetileté žačky Základní školy v Černožicích. Dívky se spolu navštěvovaly,“ přiblížila souvislost obou případů Krejčí.

Další hlášení o nákaze obdrželi hygienici od vedení základní školy SNP. Žloutenku typu A odhalili lékaři u jedné z kuchařek. „Chod školy to nijak neomezilo. Museli jsme jen zajistit stravování žáků. Kuchařky musejí být doma v karanténě, a to až do 19. listopadu,“ popsala situaci ředitelka školy Miluška Karásková.

Třináct lidí, kteří přišli s osmapadesátiletou ženou do kontaktu, nechali hygienici raději přeočkovat. Čtvrtou nakaženou, avšak první v řadě, se stala učitelka z mateřské školy v Černilově. U ní se nejednalo o hepatitidu typu A, ale o méně častý typ E. „Žena si pravděpodobně přivezla nemoc z dovolené v Chorvatsku,“ uvedla mluvčí hygieny.

U zbývajících třech případů se nepodařilo zdroj nákazy odhalit. Navíc u nemocných dívek v Plotištích a Černožicích požádali hygienici o 96 vakcín pro vytipované osoby, které se s žačkami stýkaly. „Je to z důvodu zamezení šíření nemoci,“ poznamenala Veronika Krejčí.