Deník, který denně sleduje dění na radnicích, nyní nabízí shrnutí toho nejvýraznějšího, co se v šesti největších městech okresu od voleb událo. Dnes se podíváme do Nechanic, v příštím díle představíme Smiřice.

Vraťme se do města, kde se narodil hudební skladatel Jan Křtitel Vaňhal či Alois Rašín, první ministr financí Československé republiky.

Nové osvětlení

Do křesla starosty zastupitelé loni po volbách jednomyslně posadili opět Jiřího Pechara, který slíbil opravit chodníky, zrekonstruovat Hradeckou ulicí či bezbariérově upravit místní zdravotní středisko. Dostál svým slovům?

Hradeckou ulici od Husova náměstí po křižovatku s ulicí Školskou okupují od června dělníci, v nejbližších dnech mají opravy dokončit. „VAK HK zrekonstruoval kanalizaci a splaškové přípojky,  město zaplatilo výstavbu nových dešťových přípojek, které byly hotové v srpnu. Minulý  týden Královéhradecký kraj dokončoval rekonstrukci silnice, povrch je již hotový, nyní probíhá značení," potvrdil Jiří Pechar.

Od září ve městě také začala rekonstrukce a nová výstavba chodníků. Podle radnice se lidé po nových cestách budou moci projít už na konci října. „V tomto úseku také přibude veřejné osvětlení, které zde chybělo a osvětlení nových přechodů. Celkové náklady budou zhruba šest milionů korun z rozpočtu města," dodal Pechar.

Zdravotní středisko zatím bezbariérové není, radnice ale už má na stole stavební povolení na kompletní rekonstrukci včetně nového výtahu. Pokud se podaří budovu opravit, přibudou zde i dvě ordinace. „Zatím čekáme na vhodný dotační titul, termín začátku je tak neznámý, ale doufáme, že začneme brzy," osvětlil starosta.

V místních částích Lubno a Nerošov příští rok město postaví dvě dětská hřiště. S dotací ale městský úřad neuspěl, zaplatit je tak bude muset ze své kasy.

„Zároveň čekáme na dotační výzvu z ministerstva na výstavbu zázemí a rekonstrukci stávajícího fotbalového hřiště. To slouží i pro hodiny venkovní tělesné výchovy naší základní i mateřské školy. V případě získání dotace bychom mohli začít příští rok," nastínil Pechar.

Nechanice se také chystají na nové obyvatele. Na podzim příštího roku by zde mohlo být čtyřicet nových stavebních pozemků pro rodinné domy u hřbitova. Do konce prosince zde bude hotová splašková kanalizace a začne výstavba vodovodu a plynovodu. Náklady patnáct milionů korun si rozdělí Nechanice s Královéhradeckým krajem, který zaplatí necelých šest milionů korun za kanalizaci a vodovod. Příští rok pak přibude silnice, chodníky, parkoviště i stromy.

Koho máme na radnici
Rozdělení křesel v nechanickém zastupitelstvu po posledních komunálních volbách v říjnu loňského roku:
Koalice:
SNK – Volba pro budoucnost (7 mandátů)
SNK – Matky a ženy Nechanicka (2 mandáty)
SNK – Nechanice (2 mandáty)
Opozice:
SNK – HASIČI NECHANICKA (2 mandáty)
ČSSD a přátelé Nechanicka (2 mandáty)

V zastupitelstvu města Nechanice zasedá celkem 15 zastupitelů.
Radniční koalice disponuje většinou 11 hlasů, opozice má 4 mandáty.

Jiří Pechar, Nechanice.Vedení radnice:
Jiří Pechar (SNK – Volba pro budoucnost), starosta města
Hana Jarošová, (SNK – Matky a ženy Nechanicka), místostarostka
Radní:
Hana Pražáková (SNK – Nechanice)
Pavel Pokorný (SNK – Volba pro budoucnost)
Petr Tichý (SNK – Volba pro budoucnost)
Ostatní zastupitelé:
Zdeněk Jíra (SNK – Volba pro budoucnost)
Věra Rešlová  (SNK – Volba pro budoucnost)
Petr Soldán  (SNK – Volba pro budoucnost)
Václav Trutnovský (SNK – Volba pro budoucnost)
Josef Hošek (SNK – Nechanice)
Stanislav  Leinveber (SNK – Matky a ženy Nechanicka)
Rudolf Kubík (SNK – HASIČI NECHANICKA)
Zdeněk Melichar (SNK – HASIČI NECHANICKA)
Milan Kubišta (ČSSD a přátelé Nechanicka)
Miroslav Procházka (ČSSD a přátelé Nechanicka)

Kteří komunální politici dostali 
v posledních komunálních volbách nejvíc hlasů?
Jiří Pechar – 502 hlasů
Petr Tichý – 434 hlasů
Pavel Pokorný –  411 hlasů

Šest dní, šest měst. Inventura radnic 
po roce pokračuje ve čtvrtek ve Smiřicích
Hradecko - Deník nezapomene na žádné město na Hradecku. Už ve čtvrtek se vydáme do Smiřic. V posledním týdnu, kdy se seriálu budeme věnovat, rozebereme v úterý 6. října Třebechovice pod Orebem a na závěr ve čtvrtek 8. října krajský Hradec Králové.