Návštěvníci mohli ochutnat například originální škvarkové pagáčiky, kapustnicu, podtatranský srnčí guláš, ovčí sýr dovezený ze slovenské salaše a samozřejmě nemohly chybět ani brynzové halušky.

Součástí programu byla soutěž ve vaření této vyhlášené slovenské pochoutky.

„Je to hotová věda. Kvalitu pokrmu ovlivňuje výběr brambor, mouky či opražení slaniny. Brynzu zase někdo míchá se smetanou a mlékem. Receptů je hodně,“ uvedla předsedkyně Regionálnej Obce Slovákov v Hradci, která akci pořádala, Júlia Špalková.

Atmosféru umocnila cikánská kapela Luna z Martina. Návštěvníci se navíc mohli naučit i některé slovenské lidové tance s populárním moderátorem Igorem Haraškem.

„Přišel jsem po letech ochutnat pravou slovenskou kuchyni. Byl jsem před třiceti roky na Slovensku na vojně a mám na to nádherné vzpomínky,“ řekl Josef Nádvorník z Hradce Králové.


Regionálna Obec Slovákov v Hradci Králové vznikla před dvěma lety jako 13. v Česku.