„U smažáku nemá na cenu si na něco hrát, je to česká klasika. Pokud dělá člověk poctivou českou kuchyni, tak na lístku nesmí chybět. Když si zákazníci nevyberou z denní nabídky, tak si dají právě smažák,“ říká Libor Šíba za stolem restaurace U Zadrobílků na hradeckém Pouchově, kterou provozuje. Na oběd sem chodí hodně dělníci a řemeslníci ze sousední průmyslové zóny. Na lístku mají poctivou porci s vařeným bramborem a tatarkou za 158 korun.

„Všechno tady děláme sami. Základ je poctivý eidam a naše obalovačka ze dvou druhů strouhanky, přidáváme i trochu jedlé sody, aby byl trojobal pěkně křupavý,“ dodává podnikatel, který v Hradci provozuje celkem tři restaurace a dvě jídelny. „Jinde se hodně setkávám s polotovary, tohle je fakt poctivě uvařené, krásně křupe a exkluzivní jsou porce, skoro se nedají sníst,“ pochvaluje si smažák U Zadrobílků pan Petr.

Volná místa na letních táborech rychle mizí. Některé jsou už obsazené.
Letní tábory pro děti na Hradecku se rychle plní a často jsou už obsazené

Hostinec U Dvora v hradecké Třebši má na obědovém menu smažený eidam s bramborem a tatarskou omáčkou za velmi přívětivých 139 korun. „Vaříme poctivě, používáme například vlastní strouhanku, tatarku. Máme tady obědovou tradici přes 20 let, vaříme pro obyčejné lidi, aby se měli kde dobře najíst,“ říká provozovatel David Štefan. O tom, že se sem lidé vrací, svědčí polední doba, kdy hostinec praská ve švech.

Kdo se chce rychle levně a dobře najíst, může se zastavit v jídelně Gastrom. Samoobslužná jídelna na ulici Bratří Štefanů je otevřená jen ve všední dny od 10 do 13 hodin. Nabízí běžně 15 jídel. Za smažený hermelín s bramborem, tatarkou a oblohou včetně polévky tady zaplatíte 140 korun.

V Hradeckých Kuklenách najdete poklidný Penzion a restauraci U Růže. Také v tomto podniku rodinného typu nešlápnete vedle. Na denním menu najdete smaženou goudu s bramborem a tatarkou za 165 korun. Mimo dobu oběda pak mají smažák pro změnu s hranolky a opět tatarskou omáčkou za 179 korun.

Novou servisní cyklostanici umístí město na labské nábřeží u Novákových garáží.
VIDEO: Hradec otevře samoobslužný cykloservis, chystá i myčku pro kola

Na stálém jídelním lístku hospody Selská jizba v Obědovích si můžete vybrat hned ze tří druhů smažáku. Z nivy, eidamu a hermelínu. Přílohu si hosté mohou vybrat podle chuti. „Smažený sýr děláme poctivě, žádné polotovary, vaříme tak, aby se k nám hosté vraceli. Kupujeme sýry od renomovaných českých výrobců a samozřejmě si děláme vlastní tatarku, tak té můžeme dát hostům na talíř víc,“ vysvětluje majitel a provozovatel restaurace na staré pražské silnici Martin Vodička. Motorest staví nabídku na poctivých hotovkách a strávnici sem jezdí ze širokého okolí. Občas nabídku zpestří třeba i exotičtějšími smažáky například z romaduru.

„Občas smažený sýr zařadíme na menu, pak ho máme s opečeným bramborem a domácí tatarkou kolem 145 korun,“ dodává Martin Vodička. Cenu tady rok neměnili, ale teď na jaře možná mírně zdraží. „Cena eidamu roste, všechno se zvedá, náklady, platy pro personál,“ dodává Martin Vodička.

Ceny smaženého sýru na Hradecku

  • U Dvora, Hradec Králové
    150 g Smažený sýr eidam, brambor, tatarská omáčka 139 Kč
  • Jídelna Gastrom, Hradec Králové
    Smažený hermelín s bramborem, tatarkou a oblohou 140 Kč (včetně polévky)
  • Selská jizba, Obědovice
    100 g smažený sýr, opečené brambory, tatarka 145 Kč
  • U Zadrobílků, Hradec Králové
    150 g Smažený eidam, vařené brambory, tatarka 158 Kč
  • Kobyla, Hradec Králové
    Smažené olomoucké tvarůžky, vařený brambor, tatarka 159 Kč (včetně polévky)
  • U Růže, Kukleny - Hradec Králové
    Smažený sýr gouda, vařené brambory, tatarka 165 Kč