Ti nejodvážnější si tak vyzkouší v prostorách nábřeží okolo klubu Náplavka, jaké to je mít svou vlastní restauraci, kavárnu nebo bistro a nabízet doma připravená jídla netradičním způsobem. „Nejdůležitější myšlenkou je společně se sejít a užít si odpoledne s dobrými lidmi, ale hlavně s dobrým jídlem a pitím“ říká hlavní ambasadorka Lenka Rejtharová. Ta se o této celosvětové akci, které vznikla poprvé v roce 2011 v Helsinkách dozvěděla loni v únoru, a rozhodla se uspořádat ji právě v Hradci Králové. „Já miluju vaření, přivedlo mě k němu to, že jsem chtěla jíst zajímavě, chutně ale zároveň zdravě, a v restauracích mi taková nabídka chyběla,“ dodává.

Už teď je jisté, že letošní Restaurant day se opravdu vydařil, a to i zásluhou doprovodného programu s živou kuchařskou show Jirky Hilgarta doplněnou o degustaci vín malého vinaře a sommeliéra, ale i s workshopem královehradecké food bloggerky Coolinářky Svatavy Vaškové o food stylingu a focení jídla. Pořadatelé tentokrát mysleli i na nejmenší účastníky, kteří s těmi velkými nejen mohli ochutnat většinu dobrot, ale užít si i spoustu atrakcí, připravených právě pro ně.