I když už netrpí pod tíhou sněhu a ledu, stále je zborcená část Polské boudy s meteorologickou observatoří na vrcholu nejvyšší české hory břemenem, který trápí sousedy v Polsku i české ochranáře Krkonoš. „Nic není vyřešeno a stále se čeká na posudek polských statiků,“ informoval zástupce tiskové mluvčí Správy KRNAP ve Vrchlabí Radek Drahný. Zároveň předeslal, že se správci národního parku v co nejbližší době sejdou s polskými kolegy a budou o celé situaci jednat.

Vítr zanáší trosky do chráněné zóny

„Jde totiž o to, že se v důsledku silných větrů na vrcholu hory uvolňují části stavebních materiálů narušené meteorologické stanice, které nezůstanou samozřejmě v jednom místě. Vítr je zanáší do přísně chráněných lokalit, kde poškozují vzácné rostlinstvo. Představitelé parku se proto chystají své kolegy v Polsku na tuto skutečnost upozornit a hledat řešení nelehké situace,“ předeslal Radek Drahný.

Připomeňme, že část polské meteorologické observatoře na Sněžce se pod tíhou sněhu v polovině března zřítila a část terasy vrchního talíře boudy spadla na její spodní část. Přestala tak nejen fungovat meteostanice na strategickém místě hor, ale přineslo to i další omezení. Přístupové cesty z polské strany (Jubilejní a Řetězová) zůstaly na vrchol Sněžky turistům uzavřené. Návštěvníci z Čech se mohli dostat na Sněžku od Jelenky nebo trasou pod lanovkou. „Nyní už žádné cesty uzavřeny nejsou, ale objekt je obehnán páskou, která veřejnosti dává najevo, že se k němu nemá z důvodu bezpečnosti přibližovat,“ dodal včera Drahný. Jestli bude polský objekt zbourán nebo rekonstruován, nikdo zatím neví. „Podle našich informací se Poláci přiklánějí spíše k rekonstrukci,“ dodal Radek Drahný.