Místy až 15 centimetrů nového sněhu, ostrý vítr, led na silnicích. Východní Čechy se ve čtvrtek probudily do dalšího nepříjemného rána. A řidiči měli opět velké starosti.

Nejvíc nasněžilo v Peci pod Sněžkou, do odpoledních hodin tam připadlo 18 centimetrů a sněžit nepřestalo. Na sjezdovkách leží dokonce až 30 centimetrů čerstvého prašanu.

„Sněžení zlepšilo i podmínky pro běžkaře. V okolí areálů Svatý Petr a Horní Mísečky bude upraveno na 60 kilometrů tratí,“ pochvaloval si ČTK ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn Jiří Beran.

Do toho se však přidal silný vítr, který i na řadě silnic prvních tříd tvořil závěje, například na Chrudimsku, Žamberecku nebo Svitavsku.
Na Náchodsku dokonce sníh v noci zavál jedinou silnici do Božanova natolik, že ji silničáři museli zhruba na hodinu zcela uzavřít.

„V polohách nad 400 metrů doporučujeme kvůli sněhovým jazykům použít sněhové řetězy,“ hlásil ještě odpoledne dispečer chrudimských cestářů.
Hororové chvilky ale šoféři zažívali i na nejfrekventovanějších státovkách. „Na Hradubické dostalo auto před námi 'hodiny', když dobržďovalo před kolonou. Jen tak tak, že neskončilo v protijedoucím autě,“ líčil Pavel Mádlo.

Jindy hodinová cesta do práce z Pardubic do Trutnova mu včera zabrala dvakrát tolik času.
Dlouhé kolony, popojíždějící ve vyjetých kolejích sotva sedmdesátkou, se po ránu nevyhnuly ani pražské dálnici D11. Po chemickém ošetření z ní sníh slezl až odpoledne.

Sněžení a silný vítr způsobily včera ráno zpoždění řady železničních spojů. Vlaky přijížděly do stanic o několik desítek minut později, některé vůbec nevyjely. Až hodinová zpoždění nabíraly i linkové autobusy.

V Peci pod Sněžkou leží nyní podle Českého hydrometeorologického ústavu nejvíce sněhu z českých meteorologických stanic - 55 centimetrů.
Sněžit nepřestane ani dnes, právě naopak. Nejvíce v sobotu. Od neděle se začne postupně ochlazovat, takže ve středu se zřejmě do Česka opět vrátí silnější mráz s nočními minimálními teplotami až minus 15 stupňů.