„Uvědomujeme si, že jsou lidé s poruchou zraku prostě v nevýhodě a mohou se snadno stát obětí zloděje nebo podvodníka," říká Eva Čížková, mluvčí hradecké městské policie, která právě v Tyflocentru uspořádala besedu o nebezpečích a způsobech, jak se kritickým situacím vyhnout.

Občas zazvoní podvodník i doma

„Stává se, že na našeho klienta zazvoní třeba zástupce nějaké firmy a chce po něm, aby mu podepsal smlouvu. Ten člověk si nemůže nic přečíst a pokud se neubrání, může se dostat do problémů," popisuje zkušenosti Lucie Jurniklová z Tyflocentra. Rada od strážníků je jasná, nikoho dovnitř nepouštět, pokud možno ani neotevírat a dohodnout si schůzku až na moment, kdy v bytě bude někdo z přátel nebo rodiny. „Klidně mohou zavolat nám, pokud se budou cítit ohroženi," dodává Eva Čížková.

Dárek od strážníků – hlasitý alarm – může zase pomoci při přepadení na veřejnosti. „Nedělá to nic jiného, než hlasitě houká. Ale to někdy stačí. Zloděje to zaskočí a vzbudí pozornost," vysvětluje mluvčí strážníků.

Další dárek – reflexní pásky na slepeckou hůlku zase pomůže při silničním provozu. „Dozvěděli jsme se, že existuje mnoho reflexních věcí, díky kterým je pak člověk dobře vidět. Určitě setkání zopakujeme," pochvalovala si Lucie Jurniklová.