„Ve vzorcích plodové vody odebraných již v 16. týdnu těhotenství budeme hledat specifický protein, který by ukázal, zda je žena ohrožena předčasným porodem," uvedl porodník Marian Kacerovský.

Lékaři by tak mohli včas ženě pomoci a tím zvýšit šanci, aby porod i následná péče proběhla bez komplikací. První vzorky, které jim poskytli švédští kolegové, začali zkoumat v úterý.

Odhaluje příčiny

„Přístroj nám také umožní hledat příčiny vybraných nemocí. V tom nám hodně pomáhají kliniky nemocnice, protože můžeme porovnat vzorky nemocných a zdravých lidí. Hodně nám ulehčí naši práci. Je to takový Mercedes mezi přístroji," vysvětlil Kamil Kuča, šéf Centra biomedicínského výzkumu.

Spektrometr využijí vědci také pro výzkum nádorových onemocnění nebo nových léku  na Alzheimerovou nemoc. „Sledujeme za jak dlouho se léčivo dostane do organismu, jaká je jeho maximální hladina a za jak dlouho opustí tělo.  Teď zkoušíme, jaký vliv má jeden druh pesticidu na onemocnění mozku," poukázal na výzkum vědec Daniel Jun.

Centrum vzniklo v roce 2011 a nyní má 28 pracovníků. Jeho hlavní náplní je vývoj a diagnostika léčiv a analýza proteinů. Jeho výsledky jsou celosvětově uznávané.