Jan Hamáček uvedl, že by ČSSD s hnutím ANO měla jednat. “Jednat o vládě neznamená do ní vstupovat. Kdykoliv budeme mít pocit, že se naše priority nedaří prosadit, můžeme od toho ustoupit,” prohlásil. O případné účasti ve vládě s ANO by se podle něj mělo rozhodovat ve vnitrostranickém referendu.

Hamáček také řekl, že musí skončit situace, kdy vedení sociální demokracie a její členové spolu nemluví. “Léta je nám slibováno, že členové budou mít spolupodíl na rozhodování a že na jejich názor někdo dá,” uvedl. Podle něj je nyní pro stranu absolutní prioritou příprava nadcházejících komunálních voleb. “Do voleb a i po volbách povedeme permanentní kampaň,” prohlásil.

Chovanec: ČSSD v opozici nezanikne

“Fascinuje mě debata, zda jít nebo nejít do vlády. Nejdříve je ale přece potřeba přesvědčit naše členy, že má cenu kandidovat do komunálních voleb,” řekl ve svém nominačním projevu Milan Chovanec.

Podle něj nový předseda ČSSD nemůže sedět ve vládě, ale v Lidovém domě. ČSSD se podle něj nemusí bát, že v opozici zanikne.

Jan Jukl volal po “staré dobré ČSSD”, kterou v devadesátých letech budoval Miloš Zeman. Spolupráce s Babišem by podle něj vedla jen k tomu, že by se ze sociální demokracie staly “Kostelecké uzeniny České republiky”.

Proti jednání s ANO se vyjádřila i Romana Žatecká. Spoluprací s Andrejem Babišem by podle ní ČSSD “ztratila svou tvář”.

K jednání s hnutím ANO vybídl sociální demokracii ve svém dopoledním projevu prezident Miloš Zeman. Podle něj by strana neměla zůstávat v opozici, protože by se dostala z povědomí voličů a při volbách by jí hrozil pád až pod pět procent hlasů.

Mimořádný sjezd ČSSD v Hradci Králové.
Milan Chovanec odmítl koalici ČSSD s ANO

Delegáti si nasadili růžové brýle

Další kandidáti se však tématu jednání s ANO vyhnuli. Miroslav Krejčík vybídl stranu k vnitřní restrukturalizaci a vnitřní změně. “Rozhodně neudělám to, co udělal náš bývalý předseda: rozhodně vás nenechám samotné uprostřed bitvy. Antonín Staněk upozornil, že ČSSD ztratila 1,3 milionu svých příznivců. V zemi je však podle něj více než milion lidí, kteří mají existenční problémy, a na ty by se ČSSD měla soustředit.

Jiří Zimola nechal delegátům rozdat růžové brýle, aby jim představil jak vidí situaci v ČSSD její současné vedení. Pak současnou situaci ve straně tvrdě zkritizoval stejně jako stav země po vládě sociální demokracie. “My jsme naprosto rezignovali na levicový program. A co hůř: my už ani nevíme, co ten levicový program je,” uvedl.

Rozpusťme ČSSD

V části věnované diskusním příspěvkům od většiny účastníků zaznívala velká kritika práce ČSSD. Někteří členové ČSSD ve svých příspěvcích apelovali na stranu, aby nezapomínala na “starosti obyčejných lidí”, což se jí podle nich v minulosti často stávalo a u voličů jí to velmi uškodilo. Lubomír Zaorálek a Jan Mládek připomněli kauzu hornických bytů OKD, jejichž majitelé přišli o možnost odkoupit si je za výhodnějších podmínek. Jiný diskutující připomněl, že řada vesnických sportovních klubů přišla v době vlády ČSSD o dotace. “Máme za sebou skandály na všech možných úrovních,” řekl Jiří Dientsbier. Podle něj nyní ČSSD trpí “ztrátou identity”.

Další členové si stěžovali na to, že po loňských neúspěšných sněmovních, volbách, v nichž sociální demokracie utrpěla výrazný neúspěch, zůstali řadoví členové “opuštěni” a nikdo z vedení jim neřekl, co bude dál. Jeden z delegátů dokonce navrhl, aby ČSSD byla rozpuštěna.