Datum v kalendáři nám ukazuje teprve půlku ledna, ale organizátoři některých letních táborů mají již teď plné ruce práce. Jedná se především o přípravu příměstských táborů, které se v posledních letech stávají hitem jak mezi rodiči, tak i dětmi.

Nabídka táborů v letošním roce bude opět široká jako každý rok. Trávit letní tábor v krajské metropoli rozhodně nebude znamenat žádnou nudu!

Najdete tradiční i neobvyklé nabídky

K období letních prázdnin neodmyslitelně tábory patří. I letos se budou pořádat tradiční osvědčené jako je lesní příměstský tábor Kapradinka, tábor u Stříbrného rybníku, jazykové příměstské tábory, tábory pořádané Dětským domovem mládeže a další.

Kromě těchto tradičních se k nim letos připojí i zbrusu nový příměstský tábor, který má už pětiletou tradici v nedalekých Pardubicích. Jedná se také o příměstský tábor, který odstartuje prvním turnusem 13. července a potrvá až do konce srpna.

Tím se tento tábor stává výjimkou oproti jiným v Hradci Králové v délce jeho trvání. Tábor bude probíhat každý týden od pondělí do pátku v prostorách Mateřské školky a Speciální základní školy v Hradecké ulici.

Přípravy trvají skoro půl roku

„S přípravy začínáme již teď, aby bylo vše perfektní. Tábor potrvá celé dva měsíce, a na každý týden připravujeme jiné téma, aby si mohli vybrat jak kluci, tak i holky. Na výběr bude například oblíbený Batman, Spiderman a pro děvčata Hello Kitty, princeznovský a módní týden a mnoho dalších témat," prozradil plány ředitel neziskové organizace Děti sportu Jakub Štěpánek.

Příměstský tábor by měl dětem přinášet nevšední zážitky, měl by vzdělávat, pobavit a především pomoci pracujícím rodinám během letních prázdnin. „Program pro děti bude nabitý od rána do večera. S dětmi navštívíme zajímavá místa, jako je zázemí hradeckých hokejistů, prostory krajské záchranné služby a nezapomeneme ani na kulturní památky města. Vše je ve fázi plánování. Chybět nebude ani angličtina, sportovní aktivity a další výlety. Děti se rozhodně nudit nebudou," dodal ředitel organizace.

Středověká bitva nebo foukačky

Na pobyt venku a sportování se zaměřuje další hradecký příměstský tábor, kde jsou přípravy v plném proudu. „První den trávíme na hřišti a hrajeme hlavně  seznamovací hry. Během tábora vyjedeme na kolech do hradeckých lesů, navštívíme hradiště, Výskyt a opečeme uzeniny. Děti se podívají také na hvězdárnu či si zahrají bowling," vysvětlil Ondřej Nováček z pořádajícího FirmSportu.

Rodiče si mohou vybrat ze tří termínů v červenci i srpnu.  Kapacita je omezená na zhruba 20 až 25 dětí a sraz je každé ráno v osm hodin na Základní škole Milady Horákové. Děti obědvají v restauraci. „Z her se snažíme vybírat netradiční jako například středověkou bitvu se štíty či střílíme z foukaček," dodal Nováček.

Nejen v krajském městě můžete děti vyslat na příměstský tábor. Podobný připravuje také Dům dětí a mládeže v Novém Bydžově na prvních čtrnáct dní v červenci a na poslední srpnový týden.   (lh, jap)